Izbjegavaj sol – smanji unos soli – počevši od fast fooda i gotove hrane, kao i suhomesnatih proizvoda, pa do grickalica te soli koju dodaješ u tanjur. Umjesto da soliš, dotjeraj okus obroka začinima: bosiljkom, origanom, kurkumom ili kajenskim paprom.
Smanji kavu – izbjegavaj previše kave i napitke koji sadrže kofein te mogu utjecati na povišenje tlaka. Umjesto kave, preporučuje se zeleni čaj jer sadrži polifenole koji blagotvorno djeluju na srce i krvne žile. Koristan je i čaj od šipka, jer potiče izbacivanje tekućine.
Redovito kontroliraj tlak – vodi dnevnik i u suradnji s liječnikom prilagođavaj terapiju. Naime, visoki tlak ljeti zna dosta pasti pa treba prilagođavati doze lijekova, osobito onih koji djeluju kao diuretici, upozoravaju liječnici.
Jedi voće i povrće i to ono bogato kalijem – među najboljim izvorima su slatki krumpir, rajčice, narančin sok, krumpiri, banane, grah, grašak, dinja, lubenica te sušeno voće poput šljiva i grožđica. Odlična namirnica u borbi s visokim tlakom je i tamna čokolada.
Ispijanje čaja pomaže snižavanju krvnog tlaka – pokazuju brojna istraživanja. Posebno su se korisnima pokazali čaj od hibiskusa i čaj od gloga (cvijeta i listova oko cvijeta). I čaj od kamilice može biti dobro rješenje jer također snižava krvni tlak.
Izvor: Zdrava Krava