Zanimljivosti

PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA Počinje korizmeno razdoblje

Cista srijeda

Pepelnicom ili Čistom srijedom, koja ove godine pada 26. veljače, započinje korizmeno razdoblje.

Pepelnica je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta, dan kada svećenik posipa vjernike pepelom ili im na čelu radi znak križa uz riječi: ‘Sjeti se čovječe, prah si bio i u prah ćeš se pretvoriti’ ili ‘Obrati se i vjeruje Evanđelju’.

Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom.

Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma. Sam blagdan Čiste srijede početak je dakle korizme, razdoblja od 40 dana u kojem se kršćani na poseban način pripremaju za spomen Isusove muke i uskrsnuća. Kroz četrdeset korizmenih dana sudjeluju u duhovnoj pripremi za Uskrs koja se sastoji od posta, pokore i dobrih djela.

Uskrs ove godine slavimo 12. travnja, a na Pepelnicu, 26. veljače, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodit će misu s obredom pepeljenja u dubrovačkog katedrali Gospe Velike s početkom u 18 sati.

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist