Županija

Pelješkim mostom prošlo 200 tisuća vozila, promet kroz Ston povećan za 75 posto

Peljeski most

Od otvaranja za promet do jučer u 12 sati Pelješkim mostom prošlo je ukupno 782.405 vozila. Od 26. srpnja kad je most pušten u promet prosječno je dnevno prometovalo više od 12.000 vozila, otkrio je za Jutarnji list Slaviša Babić, voditelj Odjela za promet Hrvatskih cesta.

Babić je u četvrtak na konferenciji ‘Znanost i razvitak prometa – ZIRP 2022’ u organizaciji Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba iznio detaljne podatke o prometnoj opterećenosti Pelješkog mosta te detaljnu analizu s usporedbom prometa na dionicama državne ceste DC8 u blizini graničnih prijelaza Klek i Zaton Doli (Neum) te usporedbu prometa kroz Ston prije i nakon puštanja Pelješkog mosta u promet. Prema toj analizi Pelješki most je definitivno doveo do izmjene prometnih tokova u tom dijelu Hrvatske. Prema podacima iznijetim na Konferenciji od otvaranja mosta promet na graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini te kroz Neum pao je za preko 70 posto.

Kada se usporedi broj vozila u vršnim periodima u 2019. godini, prije pandemije koronavirusa i danas dolazi se do frapantnih podataka. U razdoblju od 26. srpnja do 29. rujna 2019. godine prosječni broj vozila na graničnom prijelazu na ulazu u BiH bio je oko 10.000 vozila, a u najopterećenijim vikendima tijekom turističke sezone dnevno je prometovalo oko 14.500 vozila.

Usporedivo s tim, ove godine je u istom razdoblju prosječno prometovalo preko 12.000 vozila dok je u vršnom razdoblju preko mosta dnevno prometovalo između 18 i 19 tisuća vozila. Slaviša Babić to objašnjava činjenicom da sada putnici u tranzitu, koji odlaze u Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju ili Albaniju više preferiraju putovanje autocestom kroz Hrvatsku i Pelješkim mostom negoli preko Bosne i Hercegovine. Babić je u svoj prezentaciji iznio kako je mostom najviše vozila prometovalo u subotu, 30. srpnja, njih 19.029, dok je na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli (Neum) u usporedivu subotu 2019. godine, dakle prije krize uzrokovane koronavirusom, prometovalo 14.697 vozila.

Ovaj veliki promet Pelješkim mostom i njegovo smanjenje kroz Neum posljedično je dovelo do povećanja prometa kroz Ston. Tako se promet kroz to mjesto povećao za čak 75 posto, ali većih zastoja nije bilo s obzirom na zabranu teretnog prometa koje je još uvijek na snazi te reguliranje prometa u Stonu od strane Policije.

Babić je za kraj naglasio kako do sada na samom mostu nije bilo prometnih nesreća.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist