Županija

Pelješčani, prijavite štetu od požara, rok ističe 25. kolovoza!

Peljesac Trstenik 8

Još je svega desetak dana ostalo za prijavu štete od katastrofalnog požara koji je pogodio područje Općine Orebić.

Naime, nakon što je dubrovačko-neretvanski župan 27. srpnja proglasio elementarnu nepogodu požara za područje općina Ston, Janjina, Orebić i Smokvica, općinska povjerenstva za procjenu štete počele su od građana prikupljati podatke o stradaloj imovini.

Tako se, na primjer, na službenoj stranici Općine Orebić može preuzeti obrazac EN-P, koji se ispunjen treba dostaviti u Općinu najkasnije do 25. kolovoza 2015. godine. Potom će općinsko povjerenstvo obraditi prijave i županijskom povjerenstvu dostaviti konačno izviješće. Obrasci su dostupni i na stranicama drugih općina za koje je proglašena elementarna nepogoda.

Jako je bitno da što više onih čija je imovina nastradala (makar i u najmanjem obujmu, neovisno o vlasničkopravnom stanju) podnesu prijavu nadležnoj općini jer će se u ovisnosti o procjenjenoj (novčanoj) visini štete, temeljem prijava, određivati ukupni iznos koji će biti zatražen iz fondova EU.

– Unatoč naporima Mjesnog odbora Trstenik i Lokalne akcijske grupe LAG 5, primijetilo se kako veći dio ljudi, posebice oni koji ne žive stalno na Pelješcu ili sada tu ne borave, nisu informirani o važnosti i potrebi prijave svake štete od požara, makar se radilo i o privatnoj šumi velike površine ili jednoj smokvi u privatnom vrtu. Ljudi, čini se, u znatnom broju ne shvaćaju važnost i potrebu prijave štete putem propisanog obrasca, i nisu svjesni da za to postoji rok – ističu mještani Trstenika, mjesta koje je među najstradalijima.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist