Grad

PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE Ovo su projekti koje su odabrali građani!

DSC 0061

Došli smo do završetka te su svi projekti odabrani. Prvi sljedeći proračun koji budemo usvajali moći ćemo reći da smo naši sugrađani apsolutno sudjelovali u kreiranju tog proračuna. Više od tisuću sugrađana odlučilo se i odabralo projekt koji podržavaju u svojim gradskim kotarima i mjesnim odborima – rekao je gradonačelnik Mato Franković govoreći o projektu participativnog budžetiranja koji se priveo kraju. Prošao je sve faze od početne, inicijalne faze pa sve do završne faze glasanja. Građani su glasali preko interneta, putem sustava e-građani. Franković je istaknuo kako smatra da će u budućnosti, nakon realizacije projekata, sugrađani vidjeti koliko je zapravo bitno participativno budžetiranje.

Ravnateljica DURA-e Ana Marija Pilato, kazala je kako su ukupno proveli 25 radionica s građanima, gdje su oni mogli davati projektne prijedloge.

-Ukupno je bilo 233 projektna prijedloga, od čega je 131 zadovoljio kriterije participativnog budžetiranja i ušao u fazu glasovanja – objasnila je Pilato te krenula s predstavljanjem odabranih projekata.

Prvi je Gradski kotar Grad, odabran je projekt ‘Podzemni spremnik za otpad’. Nalazio bi se u povijesnoj jezgri i omogućio bi građanima lakše i adekvatnije zbrinjavanje otpada. Za ovaj projekt glasalo je 31,25 posto građana.

U Gradskom kotaru Gruž izabran je prijedlog ‘Prometna povezanost – neboderko/minibus’. Predložili su nabavu minibusa ili kombi vozila koji bi služili za prijevoz starijih građana od nebodera do ulice Andrije Hebranga. Tu je ostvareno 30,23 posto.

GK Komolac smatra da je uređene pješačke ili biciklističke staze u Rožatu izuzetno važna. To je trasa Napoleonovog puta u naselju Rožat Gornji, sa 58,33 posto glasova.

GK Lapad zajednički se odlučio projekt ‘Uređenje igrališta OŠ Lapad’ koje će biti otvoreno svim građanima. Tu bi bilo uključena adaptacija, proširenje, tribine za gledatelje i slično sa 38,79 posto glasova.

GK Mokošica izabrao je projekt ‘Izrada projektno-tehničke dokumentacije za garažu Naš Dom’ te ishođenje lokacijske dozvole za istu s igralištem i zelenom površinom na ulazu. Glasalo je 26,92 posto građana.

GK Montovjerna sa 42,22 posto se odlučio za uređenje platoa kod igrališta Čokolino pored OŠ Montovjerna. Spomenuti plato će se prenamijeniti u igralište za mali nogomet, košarku, za djecu predškolske uzrasti s podlogom od gume. Predlaže se i igralište za kućne ljubimce.

GK Pile-Kono sa 37,70 posto glasova izabrao preuređenje dječjeg igrališta i asfaltiranje prilaza na Gornjem Konalu. Ovaj projekt uključuje uređenje kaskadnih stepenica na čijem se mjestu predlaže gradnja bočališta te dodavanje ljuljački, tobogana i slično na igralište.

GK Ploče- Iza Grada sa 57,14 posto glasova odlučio se za dječje igralište ‘Ploče-Iza Grada’. Počevši s izradom projektne dokumentacije te realizacija. Projekt bi uključivao opremanje igrališta brojnim dječjim spravama, postavljanje zaštitne ograde, klupa i rasvjete.

Mjesni odbor Bosanka sa 63,33 posto glasova izabrao je uređenje pješačkog puta Put od Bosanke. Taj put zahtjeva obnovu te se predviđa poravnavanje i fugiranje skalina kako bi se povećala razina sigurnosti.

MO Brsečine skupio je 69,23 posto glasova za javnu rasvjetu na dionici Magistrala – Plaža. Projekt uključuje košenje, uređenje ulice, nalijevanje betonskih stupova te postavljanje rasvjetnih stupova.

MO Dubravica složio se oko izrade podzida na okalnoj cesti Grada Dubrovnika, što uključuje građevinske radove na dionici ceste od nekih 100 metara kvadratnih te betoniranje zida.

MO Gromača izabrao je prijedlog kojim se predlaže izravnavanje i tamponiranje postojećeg makadamskog puta u naselju Gromača te povezivanje navedenog puta s ostalim ulicama u naselju.

MO Kliševo sa 66,67 posto glasova odlučio se za uređenje vodospremnika Kalac i Goveđarica koji se nalazi u naselju Biševo te mu je potrebno uređenje gustjerne, pristupa i okoliša.

MO Koločep izabrao je betoniranje vodovodne trase, prilaz budućem planiranom helidromu.

MO Ljubač sa 54,55 posto glasova za sportsko igralište za potrebe građana te u svrhu unaprjeđenja sadržaja.

MO Lopud glasanjem je izabrao komunalnu infrastrukturu naselja Šunj gdje se predlaže postavljanje dodatne javne rasvjete.

MO Mravinjac predložio je označavanje pješačkih staza te planiranje i gradnja vidikovca Mravinjac.

MO Mrčevo 100 postotno je bio suglasan u odabiru projekta za izmjenu krovišta na staroj školi u Mrčevu.

MO Orašac izabrao je uređenje prostorija Doma mladeži, svi potrebni završni građevinski radovi, grijanje i hlađanje odabran je s 50 posto glasova, a isti projekt odabrao je i MO Osojnik s 81,25 posto glasova.

MO Riđica sa 100 posto glasova odlučio se za dječje igralište Riđica gdje bi se postavili tobogani, ljuljačke, klupe i ostalo.

MO Suđurađ izglasao je uređenje postojećeg parkinga na Rivi, odnosno njegovo proširenje.

MO Trsteno izabrao je uređenje šetnice do mora, postavljanje komunalne infrastrukture, koševa za smeće i ostalog potrebitog.

MO Zaton najpotrebnijim smatra autobusnu stanicu Vrh sela u Velikom Zatonu u smjeru Dubrovnika jer trenutno imaju oko kilometra do prve autobusne stanice.

MO Šipanska luka sa 60 posto glasova izglasao je rekonstrukciju mjesnog groblja koja uključuje popravak ogradnog kamenog zida, popločavanje te gradnju prilaznih stepenica.

Svi navedeni projekti sada ulaze u fazu razrade, a ravnateljica Pilato naglašava kako su predstavnici grada i dalje u komunikaciji s predlagateljima pojedinih projekata kako bi zajedno došli do moguće realizacije onako kako su to građani predložili.

O svakom od izabranih projekata sugrađani će se redovno izvještavati na internet stranicama, bit će izdvojen dio na kojem će biti vidljivo trenutno stanje svakog projekta. Jedan dio bit će pod općim stavkama, poput cesta. Većina projekata bit će naznačena direktno u samom proračunu, a pročelnici su dobili zadatak da se progres mora vidjeti do idućeg novog postupka participativog budžetiranja koji će biti u svibnju ili lipnju iduće godine.

Gradonačelnik Franković zaključio je kako će svi predloženi projekti, koji nisu odabrani, ipak poslužiti kao vodilje za iduće proračune.

-Na svim radionicama koje su se provodile sudjelovali su zaposlenici Grada Dubrovnika koji su kroz razgovor sa sugrađanima dobili inpute o bitnim projektima. Značajan dio projekata nije prošao, a realizirat će se kroz budući proračun. To je sjajna smjernica- objasnio je.

Dobio je i pitanje o školama i informiranosti učenika na što je odgovorio kako će s time nastaviti i dalje te kako se već sada vide rezultati.

-Na prvoj godini svi su skeptični i netko daje prijedloge, a netko ne. Nakon toga dolazi do realizacije te tako na drugoj godini već svi zainteresirani. Djeca dolaze doma i pričaju o projektima, poslije uslijedi malo razočaranje ako im se želja ne ostvari. To im je kasnije motivacija za dalje lobiranje – odgovorio je gradonačelnik dodavši kako su svi sretni i zadovoljni kad se dođe do krajnjeg cilja.

 

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist