Grad

Parking, prometnice, šetnice – sve Vlahušićeve ideje na jednom mjestu

Remiza

Otvorit će se put Radeljevića, te će se dovršiti još dvije površine koje su ugrubo spremne za parkiranje. Koliki će broj autobusa biti u Libertasu, znat ću nakon popodnevnog sastanka – istaknuo je gradonačelnik Vlahušić na današnjoj konferenciji.

Ideja centra grada

– Uputili smo sudsku tužbu protiv HT-a, jer smo pronašli dokumente u kojem stoji kako zemljište iza OTP-a i HT-a, koje smo lani htjeli kupiti za iznos od 7 i 10 milijuna kuna, po ugovoru bivše Općine Dubrovnik i tadašnje Pošte, nisu privedeni svrsi. Sad tražimo da ga se vrati Gradu Dubrovniku – istakao je među ostalim gradonačelnik.

– To je prostor oko 3 i 4 tisuće metara kvadratnih, odnosno kapaciteta za 130 automobila, najstroži centar grada, u kojem sad ima desetak parkiranih automobila, a bit će ih više od stotinu, te u Radeljeviću 300-tinjak. A ako Libertas, za kojeg još ne znamo točno kako će završiti, u narednom periodu iseli iz Remize, u dogovoru sa stečajnim upraviteljem ćemo koristiti to za parkiranje građana Dubrovnika. Isto tako, nastavit ćemo ugovore po pitanju RK Minčeta, a tu je i AP garaža sa svojih 250 parkirnih mjesta. Tako imamo 500 mjesta u centru grada. U tom trenutku želimo da građani dođu, iz Mokošice, iz Primorja, Lapada… Parkiraju tu u centru, uzmu prijevoz do povijesne jezgre i vrate se za par minuta, a automobil ostave po povoljnoj cijeni u samom centru – kazao je Vlahušić.

Od ostalih ideja, istakao je kako Grad Dubrovnik planira kupiti Remizu ako cijena bude povoljna.

Kupovina nekretnina

– Skoro smo završili kupovanje Čingrije, a s Bolnicom i Županijom pregovaramo za kupovinu Stare Nautike, ruševne zgrade kraj OB-a, OB je dužna gradu, pa ne želimo to naplatiti i dovesti bolnicu u nepovoljan položaj. Tu smo u procesu kupovanja, a treba kupiti i Zagrebačku banku. Spremni smo izdvojiti 100, 150 milijuna kuna za nekretnine u prometnicama Grada Dubrovnika u ove četiri godine. To je budžet za uklanjanje takvih građevina – istaknuo je.

Gradske tvrtke su sve u plusu, a kreditni potencijal Grada Dubrovnika je oko 500 milijuna kuna, malo je zaduženje, istakao je Vlahušić, te dodao i kako je formirana radna skupina za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa između grada i države, a sukladno objavi Registra nekretnina u državnom vlasništvu. Grad je, naime, voljan uplatiti dio novca u državni proračun kako bi stekao imovinu koja mu je važna, a od države očekuju kvalitetne razgovore, naglasio je Vlahušić.

Grad kao šetnica i pješačke staze

– Za Bourbon predviđamo projekt ove godine, a hoćemo li realizirati, ne znam. Prije ćemo raditi Kineski zid i kružni tok oko istog, što nam je prioritet, kao i Lapadska obala, Od Gale, Stijepana Cvijića… Gledamo prema broju stanovnika. Šetnica oko Babina kuka bit će značajno gotova do ljeta, a radovi se nastavljaju i na šetnici Nika i Meda Pucića, te Marina – kazao je Vlahušić, te pozvao sve da se prošeću starim Vodovodom, kojeg su vatrogasci nedavno očistili.

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović