Kultura

‘PARADE, POSVETA PICASSU’ Epidaurus Cavtat festival slavi velikana umjetnosti!

page epidaurus

Sedamnaesti Epidaurus Cavtat festival najavljuje večer koja slavi velikana umjetnosti Pabla Picassa. Prošlo je točno pedeset godina od gubitka slikara jedinstvenog izričaja, čiji su radovi i faze ostavili dubok utjecaj na suvremenu umjetnost i kulturu, definirajući ga kao jednog od najvažnijih slikara 20. stoljeća, a upravo večeras, 12. rujna, s početkom u 20 sati, održat će se izniman događaj ‘Parade, posveta Picassu’.

Večer počinje predavanjem povjesničarke umjetnosti Marijke Brekelmans iz Amsterdama nazvan ‘Picassove muze’. Večer u Domu kulture u Cavtatu nastavlja se recitalom dvoje profesora, talijanskog dua Aventaggiato Matarrese.

Pretapanje i prožimanje različitih formi umjetnosti ogleda se i u djelu kojeg je za Epidaurus Cavtat festival naslikao Valter Kožul iz Dubrovačke udruge likovnih umjetnika, a radi se o portretu, ulje na platnu, Pabla Picassa, slici koja će večeras biti izložena u Domu kulture Cavtat. Ujedno podsjećamo kako je u tijeku izložba ‘Moć glazbe’, koja simbolički prati sva događanja ovogodišnjeg izdanja Festivala te se može razgledati sve do zatvaranja – navode organizatori.

Marijke Brekelmans studirala je Povijest umjetnosti na ‘Free University of Amsterdam’, a od 2008. godine čini važan dio Pianola muzeja. Pod njezinim inspirirajućim vodstvom, glazbeni salon muzeja razvio se u prosperitetno glazbeno mjesto – ne samo da sastavlja koncertni program već organizira i zanimljive događaje u Pianola muzeju. Marijke je također spisateljica. Objavila je knjige o povijesti umjetnosti i obiteljskoj povijesti, koje su dobro prihvaćene u akademskom svijetu, arhivima i akademskim knjižnicama.

Duo Carla Aventaggiato i Maurizio Matarrese studirali su i kao duo i kao solisti. Posebno se posvećuju dugo zaboravljenim glazbenim stranicama, čime značajno proširuju repertoar. Potraga za skladbama za četiri ruke na klaviru omogućila im je otkrivanje bogate literature, djelomično potpuno nepoznate, što ih u konačnici vodi ka izvođenju u najprestižnijim dvoranama svijeta.

Duo Aventaggiato-Matarrese također se posvećuje repertoaru za dva klavira i dva klavira s orkestrom, izvodeći glazbu Brahmsa, Debussyja, Šoštakovića, Ravela, Mozarta, Bacha i Mendelssohna.

Idući događaj ovogodišnjeg Epidaurus Cavtat festivala održat će se u četvrtak, 14. rujna u 20:30 u Domu kulture Cavtat. U spomen na dubrovačkog pedagoga i gitaristu Antu Skaramucu Epidaurus Cavtat festival donosi program ‘Equilibrium Sonorum’, a nastupit će talijanski duo Rospigliosi – Lapo Vanucci na gitari i Luca Torrigiani – glasovir.

 

 

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist