Aktualno

PAPA FRANJO ODOBRIO Svećenici smiju dati blagoslov istospolnim parovima

papa franjo

Papa Franjo formalno je odobrio svećenicima da daju blagoslov istospolnim parovima, prenosi Jutarnji list pisanje Associated Pressa.

Ovo stoji u dokumentu koji je u ponedjeljak objavio Vatikan, a u kojem se ova radikalna promjena u Katoličkoj crkvi, kako je naziva AP, objašnjava riječima da ljudi koji traže Božju milost i ljubav ne bi smjeli biti predmetom ‘iscrpne moralne analize’. Dokument zapravo dodatno objašnjava sadržaj pisma koje je Papa poslao dvojici konzervativnih kardinala, a koje je objavljeno još u listopadu. U tom pismu Papa je sugerirao da se takvi blagoslovi mogu dati u određenim okolnostima, ako je istovremeno potpuno jasno da taj ritual nema nikakve veze sa sklapanjem braka.
Novi dokument ponavlja argumentaciju pape Franja i dodatno je obrazlaže, prvo tako da se jasno potvrđuje da je brak doživotni sakrament između muškarca i žene. Također se jasno ističe da se blagoslov ne smije dati u isto vrijeme dok se sklapa civilni brak i/ili partnerstvo, niti u okolnostima u kojima je jasno da odjeća i geste okupljenih upućuju na to da je riječ o vjenčanju. No, navodi se da se takav blagoslov ne smije a priori odbiti.
– U konačnici, blagoslov ljudima pruža način na koji mogu povećati svoju vjeru i povjerenje u Boga. Stoga, zahtjev za blagoslovom, izražava i njeguje otvorenost transcendentalnosti, milosti, i Božjoj blizini u tisuću konkretnih životnih situacija, što nije mala stvar u današnjem svijetu.

Pročitajte još

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist