Zanimljivosti

Pala potpora Vladi, raste pesimizam

shutterstock Palto

Najnoviji rezultati Crobarometra, kojeg redovito provodi agencija Ipsos puls, pokazuju kako je pesimizam među hrvatskim građanima u porastu, a popularnost dviju vodećih stranaka u padu.

Na uzorku od 961 ispitanika tako se može isčitati kako 62 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, dok je u srpnju to mislilo njih 57 posto. Istodobno, da zemlja ide u dobrom smjeru misli njih 27 posto, a ne zna njih 11 posto.
 
Vladinu politiku u ovom trenutku ne podupire 59 posto građana, a podupire je njih 32 posto. I tu je vidljiv porast nezadovoljstva i pad potpore Vladinoj politici, no, isto tako, razina nezadovoljstva je još uvijek najmanja u ovoj godini. 79 posto ispitanika misli da će vladajuća koalicija odraditi svoj mandat do kraja, a da će se raspasti misli 14 posto građana.
 
Školskim ocjenama najbolje je ocijenjen predsjednik Ivo koji mjesec završava ocjenom 3,47 ili četvorkom. Vlada je jedva zaradila trojku ili 2,52, a Hrvatski sabor ocjenjen je dvojkom ili 2,18. Nakon srpanjskog uzleta SDP je mjesec završio na 25,4 posto, a HDZ na 20,3 posto. I jedna i druga stranka pale su u odnosu na mjesec prije. Laburisti su se blago oporavili i mjesec su završili na 10,6 posto. Potom je tu HSS s 4,4 posto, HSP Ante Starčević ima 4 posto potpore, HDSSB je mjesec završio na 3,7 posto, a HNS kolovoz završava s 3,4 posto potpore.
 
Predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpopularniji s 80 posto potpore. Istodobno su Zoran Milanović i Tomislav Karamarko izgubili malo potpore birača. Milanović sad uživa potporu od 40 posto birača, a Karamarko 17 posto. Predsjednik je i dalje najpolularniji, a iza njega je i prema Ustavu drugi čovjek države Josip Leko, s potporom od 52 posto. Potom je tu Vesna Pusić s potporom od 48 posto birača, a istu potporu ima i Dragutin Lesar. Ivan Grubišić ima potporu od 46 posto birača.

Zoran Milanović je s 40-postotnom potporom na 6. mjestu. Ruža Tomašić je na 38 posto potpore, Silvano Hrelja uživa potporu svakog četvrtog birača ili njih 25 posto, a 23 posto birača podupire Ivana Jakovčića. Tomislav Karamarko je na potpori od 17 posto. Istu potporu imaju i Branko Hrg i Milorad Pupovac.

Pročitajte još

Pametno upravljanje otpadom u zračnoj luci Dubrovnik

Dulist

(FOTO) LJETNE RADIONICE Kako male Konavoke pletu, vezu, crtaju…

Dulist

STEM ljeto u ZTK nastavljeno raznovrsnim radionicama

Dulist