Grad

PAD PROMETA OD 10 POSTO Libertas u gubitku zbog taksista

Libertas Guzva

Gradski prijevoznik Libertas ‘doživio’ je gubitak od 10 posto u lipnju i srpnju u odnosu na razdoblje prošle godine. Preračunato u broj putnika, govorimo o brojci od 110 tisuća putnika manje. Kao glavni razlog direktor Libertasa Ante Vojvodić navodi liberalizaciju taksi tržišta.

– Nije u pitanju samo Uber, nego i ostali prijevoznici. Ovakva se situacija ne događa samo u Dubrovniku, već i u drugim hrvatskim gradovima kao što su Split i Zadar – rekao je Vojvodić.

Primjetno je kako je na gradskim ulicama prisutno sve više taksi vozila. No, Vojvodić ističe kako nisu protiv konkurencije, ali..

– Ovu konkurenciju nitko ne kontrolira, ne zadovoljava određene uvjete… Ovo je jedna situacija koja nije baš poželjna – govori nam Vojvodić.

Zakon stvara problem
Novim je Zakonom svim taksistima dopušteno ukrcavanje i iskrcavanje na autobusnim stanicama. Kako ističe Vojvodić, onaj tko je ‘zazivao’ Zakon, taj ‘kao da nije nikad na ulicu izašao’.
– To nam stvara veliki problem. Zbog toga naši vozači moraju stajati nasred puta, a zbog čega se stvaraju gužve – rekao je Vojvodić. Smatra kako nije dobro što je lokalna samouprava izgubila kontrolu nad ovim tržištem, odnosno mogućnost ograničenja broja taksi vozila.

– Država i grad najviše gube ovakvim načinom upravljanja, a još moraju dodatno davati. Govorimo tako o dvostrukom gubitku. Pedeset posto tvrtki koje obavljaju taksi prijevoz u našem gradu, imaju sjedište izvan Dubrovnika. Dakle, Gradu Dubrovniku ne plaćaju apsolutno ništa – kaže nam Vojvodić.

Moraju pričekati kraj sezone kako bi sagledali cijelu situaciju. Ne razmišljaju o smanjivanju cijena.

– Svi znamo kako već dvije godine cijena goriva raste. Također, troškovi održavanja svake su godine sve veći, prvenstveno zbog sve skupljih rezervnih dijelova – zaključuje direktor Libertasa.

MP

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist