Grad

OZLOJAĐENI LOPUĐANI Uništavanje i zadnjeg traga drvoreda na Obali Iva Kuljevana

lopud riva 4

‘Opće poznato je da je palmina pipa uništila višegodišnje palme u većem dijelu Dalmacije, a jednako tako nažalost je i na Lopudu’, piše Lopuđanin Ivo Mihaljević.

‘Palme na lopudskoj rivi zasađene su prije 45 godina, kada su skinuta stabla izlomljenih tamarisa, koja su tu bila posađena 15-ak godina ranije, a koja su zamijenila stare akače i murve. Palme su darovali i posadili nekadašnji lopudski mladići, od kojih je većina i sada živa, uključivši i mene. Sa zgražanjem sada gledamo kako se vade panjevi od usahlih palmi, skidaju betonski rubnici koje smo mi platili i ugradili, te se rupe betoniraju radi povećanja prostora za restoranske stolove i stolice. Kada se jedanput skinu rubnici s mjesta gdje su bile palme, nikad se neće vratiti i lijepa lopudska riva će poći u nepovrat opće prihvaćene betonizacije. Vi, koji ste ovo dužni zaustaviti, pravite se da ništa ne vidite. Gospodo, sramite se!

Za pohvaliti je način rješavanja usahlih palmi ispred restorana Obala vlasnika gospara Iva Frke, gdje rubnici nisu skinuti već su rupe kamenom ispunjene, stavljene svjetleće graste sa cikas palmama što dokazuje da vlasnik čeka da se odredi koja će se nova stabla zasaditi. Svi oni koji danas stavljaju nekakve graste, a skinuli su rubnike, i betonirali rupe, sigurno će za neko vrijeme skinuti te iste graste i staviti stolove. Ako Mjesni odbor ovo podržava, ne čudimo se. Zna se! Tražimo da se rupe odmah ponovno iskopaju i vrate rubnici, a nadležni stručnjaci neka odrede što će se tu posaditi. Lopudska riva traži svoje zelenilo koje je tu od njenog nastanka prije nepunih 100 godina.

Ujedno želimo napomenuti da odlaganje fekalija i ispuštanje u more te ilegalno deponiranje masnoća nismo zaboravili i da ćemo uskoro objaviti nove fotografije i detalje iz prošlogodišnje sezone. Ne ponovilo se!’, poručuje ovaj otočanin.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist