Zanimljivosti

„Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban“

pavo urban 00

Utorak 6. prosinca na Trećem programu HR-a u 18 sati, u petak 9.12 u 13 sati, te na Radio Dubrovniku u četvrtak 8. 12., u sklopu večernje emisije Prohujalo s vihorom bit će emitirana Dokumentarna radio drama „Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban“.

Dokumentarac Hrvoja Ivankovića, nastao je u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija.

Istog dana u Zagrebačkom kazalištu mladih u utorak, u 20 sati, bit će upriličeno scensko događanje 'Rat-art – dvadeset godina poslije', kojim će se obilježiti 20. obljetnica smrti legendarnog dubrovačkog fotografa Pava Urbana (1968-1991).

Tijekom kratke umjetničke karijere, Urban se istaknuo nizom fotografija različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra, ali je široj javnosti ostao najpoznatiji po snimkama ratnih događanja na dubrovačkom području, u kojima se na dojmljiv način isprepliću dokumentaristička neposrednost i umjetnička doživljajnost.

Taj dio opusa kojeg je nazvao Rat-art, Urban je zaključio s dvanaest fotografija granatiranja i razaranja stare dubrovačke gradske jezgre, nastalih u rano jutro 6. prosinca 1991. Posljednja od njih ujedno je i zadnji umjetnički rad Pava Urbana. Dok ju je snimao pogodio ga je geler granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve Sv. Vlaha te je on na mjestu preminuo.
Prezentacija ratnih snimaka u ZKM-u

Projekt "Rat-art –dvadeset godina poslije" odvijat će se u foajeu ZKM-a i na Sceni M. Polanec, a započet će prezentacijom ratnih snimaka Pava Urbana, o čijim će simboličkim,umjetničkim i dokumentarističkim konotacijama govoriti ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Antun Maračić. Publici će kroz kombinaciju foto projekcija i glumačke interpretacije prvi put biti predstavljeni i fragmenti ratnog dnevnika Pava Urbana, kojeg je u obliku pisma neposredno pred smrt poslao svojoj tadašnjoj djevojci, a danas poznatoj fotografkinji Mari Bratoš, koja se tada nalazila na školovanju u Americi.

U taj neobični i dojmljivi dokument, u kojem se isprepliću svjedočanstva o ratnim događanjima, te duhovite opservacije i portreti ljudi iz njegova okružja, Urban je ugradio i neobičnu anticipaciju hrvatske budućnosti, ali i svoje vlastite sudbine.

Rat–art dvadeset godina poslije događa se na dan kada se obilježava i "najžešći napad na Dubrovnik u njegovoj povijesti".

 

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist