Zanimljivosti

Ovo je mačak Đivo Gundulić, ‘knjiški moljac’ koji ima vlastitu pedikerku

djivo gundulic00 7

Đivo – Ivan Gundulić glavni je domaćin u Knijžnici Filozofskog fakultetu u Osijeku. U knjižnicu je ušetao sredinom prošle godine. Bio je bolestan, a to su djelatnici tek kasnije saznali. Zbrinuli su ga, izliječili i odlučili ga ostaviti u knjižnici. 

-Ime je dobio po drvenoj figuri mački koju nam je poklonio naš dragi profesor Milovan Tatarin, profesor je tu figuru nazvao Ivan Gundulić – Mačica. Kako smo se preselili prošle godine u novi prostor, napravila sam jednu video projekciju koja je s drvenom figurom zapravo predstavila prostor korisnicima. Prije nego sam uspjela na otvorenju prikazati projekciju, ušetao je pravi mačak i jedino ime koje je mogao dobiti bilo je Ivan Gundulić – Đivo. Kao da sam ga prizvala – ističe Lana Šuster, voditeljica Knjižnice Filozofskog fakulteta koji je pet-friendly od 2017. godine. 

Razigran, glasan, društven
Ovaj mačak, star devet mjeseci, za njih je poseban jer voli prostor knjižnice i voli – knjige. ‘Najviše voli kada dođu novi naslovi, ulazi u kutije u kojima su bile knjige, vrećice, uostalom kao i sve mačke voli se zavlačiti’, ističe. Jako je razigran, glasan, društven i znatiželjan. Đivo živi u knjižnici cijelo vrijeme, zbrinut je i preko vikenda.

-Stalno uskače u police. Otima olovke dok pišete, možda bi i on nešto napisao. Đivo i piše svoju priču, priču o knjižničkom mačku koji ima sve što mu je potrebno. Ljubav i pažnju svih nas u Knjižnici i na fakultetu. On ima čak i osobnu pedikerku. Najviše voli igrati skrivača po stepenicama i igrati se lopticom. Korisnici ga vole pomaziti – kaže nam voditeljica. Điva možete pratiti na Facebook stranici knjižnice

Foto: Lana Šuster, voditeljica Knjižnice FFOSa 

djivo gundulic00 6

djivo gundulic00 5

djivo gundulic00 3
SONY DSC

djivo gundulic00 4

djivo gundulic00 2
SONY DSC

djivo gundulic

djivo gundulic00 1
SONY DSC

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist