Kultura

Ove je posljednji Festival ‘Julian Rachlin i prijatelji’

rachlin

Ovo je posljednji Festival 'Julian Rachlin i prijatelji' – istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj uoči početka dvanaestog izdanja Festivala, koji će trajati nikad kraće – svega tri dana, od 6., do 8. rujna.

U hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik, gdje je održana konferencija, istaknuto je kako je razlog tome loša financijska situacija ne samo u Hrvatskoj već i u Europi.

Dvanaesti međunarodni festival komorne glazbe „Julian Rachlin i prijatelji“ uključuje nastupe najpoznatijih svjetskih komornih glazbenika među kojima su uz Juliana Rachlina, Mischa Maisky, Itamar Golan, Lawrence Power, Torleif Theeden i mnogi drugi.

Julian Rachlin se na samome početku zahvalio Valamaru i svim umjetnicima, bez čije potpore i sudjelovanja održavanje festivala ne bi bilo moguće te najavio koncert otvaranja, kao i program koji nas očekuje u druge dvije večeri festivala.

– Zahvaljujem svima koji su omogućili da se Festival svih dvanaest godina održava u prelijepom Dubrovniku, svim umjetnicima, divnoj publici, gradskoj upravi, organizatorima, te svim sponzorima. Njihova potpora je bila kontinuirana i dosljedna, no nažalost, u okolnostima globalne krize,  koja se odrazila i na ovu manifestaciju, ne i dovoljna da bi se Festival mogao nastaviti održavati.  Uz svoju odanost i ljubav prema Dubrovniku i njegovoj ljepoti, te iskreno vjerujući da će oni koji vode ovaj grad i dalje, kao i dosada, imati razumijevanja i energije za neraskidivu vezu Dubrovnika i vrhunske umjetnosti, nadam se da će se u budućnosti možda ipak pronaći način da se ta veza nikada ne prekine – istaknuo je Rachlin.

– Već dvanaest godina traje prekrasna priča o prijateljstvu Juliana Rachlina i grada Dubrovnika. Dobiven je jedinstven festival koji sudionicima i gostima pruža vrhunske glazbene izvedbe. Bio je to poticaj grupaciji Valamar da i u dvanaestoj godini odvijanja festivala snažno sponzorski podupre ovaj prestižni glazbeni događaj pa će koncertna izvedba 7. rujna u Kneževu dvoru biti posvećena Valamaru i njegovim prijateljima – rekao je u ime Valamara, na tiskovonoj konferenciji Ivan Karlić, izvršni direktor operacija za destinaciju Dubrovnik.

Na konferenciji je najavljen ovogodišnji trodnevni program Julian Rachlin & Friends Festivala, uz sudjelovanje 14-toro umjetnika, a po prvi put u Dubrovniku će nastupiti dvoje vrhunskih svjetskih vokalnih solista: američki bariton Thomas Hampson i austrijska mezzosopranistica Angelica Kirschlager.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist