Već znamo da kasnije buđenje vikendom ili izbjegavanje umjetnih zaslađivača može smanjiti rizik od srčanog udara, a zamrzavanje zelenog povrća pomaže u regulaciji šećera u krvi. No, stručnjaci tvrde da šalica toplog kakaa može donijeti iste prednosti. Ključ je korištenje nezaslađenog, čistog kakaa, koji je bogat flavanolima – snažnim antioksidansima koji se nalaze i u voću i povrću, prenosi Index.
Flavanoli, kako objašnjava dijetetičarka Sophie Lauver, mogu usporiti apsorpciju ugljikohidrata, poboljšati osjetljivost na inzulin i očuvati beta-stanice u gušterači.
– Studije pokazuju da kakao može pomoći u očuvanju zdravlja gušterače i regulaciji inzulina, što može odgoditi ili spriječiti pojavu dijabetesa tipa 2 – rekla je za Parade.
Lauver naglašava da mnogi komercijalni proizvodi za topli kakao sadrže niske razine flavanola pa je najbolji izbor priprema napitka kod kuće. Za pripremu kakaa preporučuje i tamnu čokoladu jer ima veću koncentraciju flavanola.
Nutricionistica Catherine Gervacio dodaje kako flavanoli poboljšavaju protok krvi, smanjuju upale i snižavaju krvni tlak, čime se smanjuje opterećenje srca i rizik od srčanog udara.
Osim kakaa, Gervacio ističe da i druge namirnice pomažu u smanjenju rizika od srčanog udara i dijabetesa. Posebno preporučuje fermentirane namirnice poput kiselog kupusa, kimchija i tempeha, jer uravnotežena crijevna mikrobiota smanjuje upale i pomaže u kontroli šećera. Lauver dodaje da je također važno konzumirati raznovrsne biljne namirnice bogate vlaknima, vitaminima i mineralima.
Ipak, nijedna namirnica sama po sebi ne smanjuje rizik od dijabetesa i srčanog udara, a umjerenost je također vrlo važna.
– Najbolji rezultati postižu se kombinacijom raznovrsne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti, kvalitetnog sna i upravljanja stresom. Sve te navike djeluju zajedno kako bi zaštitile vaše srce i pomogle u prevenciji dijabetesa – zaključila je Gervacio.