Zanimljivosti

Ovaj mjesec pada stopa nezaposlenosti

Broj nezaposlenih

U kolovozu je nastavljen pad broja nezaposlenosti na mjesečnoj razini iako značajno sporijom dinamikom nego u mjesecima pred početak središnje turističke sezone.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u kolovozu je registrirano 313.675 nezaposlenih, što je 2.571 osoba manje nego u srpnju.

Pri tome je u evidenciju nezaposlenih ušlo 21.133 osoba, dok je iz evidencije izašlo 23.704 osobe (u odnosu na 33.593 osobe u srpnju). Broj ulazaka u evidenciju smanjio se za 10.596 u odnosu na srpanj, dok se broj izlazaka iz evidencije smanjio za 9.889.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih i dalje raste, međutim stopa rasta blago je usporila u odnosu na nekoliko prethodnih mjeseci. U odnosu na kolovoz prošle godine broj nezaposlenih viši je za 10.092 osobe, odnosno za 4,0 posto.

Kako je vidljivo i iz podataka za kolovoz, sezonski utjecaj na kretanje nezaposlenosti očekivano slabi. Završetkom središnje turističke sezone i s početkom jeseni sezonski radnici će se početi vraćati u registriranu nezaposlenost pa će uobičajeno stopa nezaposlenosti rasti. Međutim, kretanja su nepovoljna i kad izuzmemo sezonske oscilacije.

Naime, s obzirom na očekivani pad gospodarstva u ovoj godini, ne treba očekivati ni oporavak tržišta rada pa bi prosječna stopa nezaposlenosti mogla biti iznad stope u 2012. godini (19,8 posto protiv 19,1 posto).

 Tek nakon poboljšanja trendova u realnom sektoru i početka stvaranja novih radnih mjesta može se očekivati početak oporavka tržišta rada.

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist