Posset od limuna desert je koji trebate ovog ljeta, piše Index. Lagan je i kremast, sa savršenom teksturom koja podsjeća na panna cottu.
Ako ste obožavatelji limuna, tim bolje, jer u ovom se inače podrijetlom britanskom desertu sve vrti oko – limuna. Osim toga, super ga je jednostavno napraviti.
Posset od limuna dobiva svoju teksturu kroz jednostavan, ali pomalo fascinantan proces (znat će oni koji kod kuće vole kemijati s mliječnim proizvodima i kiselinama). Kada vrhnje i šećer lagano zagrijemo, postaju glatka i svilenkasta smjesa. Zatim, kada se doda sok od limuna, njegova kisela svojstva uzrokuju zgušnjavanje i stvrdnjavanje smjese čime se postiže pudingasta struktura.
Za četiri porcije posseta trebat će vam 500 ml slatkog vrhnja, 150 g šećera, 1 žlica limunove korice, 1 svježe iscijeđeni limun.
Stavite slatko vrhnje, šećer i koricu limuna u lonac i zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi i vrhnje ne zakuha.
Pustite da smjesa kuha 2 minute prije nego što dodate limunov sok. Pomiješajte da se sjedini i nastavite kuhati 1-2 minute, dok se ne počne zgušnjavati.
Maknite s vatre i protisnite kroz sito kako biste uklonili koru i svu pulpu. Ne morate ako vam ne smeta.
Izlijte u desertne šalice. Ohladite, barem 3 sata ili preko noći. Poslužite samo ili s malo tučenog vrhnja i svježim bobičastim voćem.