Aktualno

OVA GODINA S PREKO 3 MILIJUNA PUTNIKA Zračna luka obara rekorde, ‘prešišali’ brojke iz 2019.

zracna luka 2

Zračna luka Ruđer Bošković očekuje kako će ove godine premašiti broj od tri milijuna putnika. Rekao je to Pepo Deranja, direktor sektora financija i računovodstva, na proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik. Prema sadašnjim procjenama, broj putnika na kraju godine kretat će se između 3.100.000 i 3.200.000. Naglasio je i kako su se planovi s kraja 2023. godine morali revidirati budući da se tada procjenjivalo kako će 2024. godina u dubrovačkoj zračnoj luci završiti s oko 2,8 milijuna putnika
-To bi značilo da će 2024. godina preteći famoznu 2019. gdje smo prebacili rekordnih 2.900.000. Ponosni smo na to. Svi znamo da je Ryanair taj koji daje dodatni input gospodarstvu – rekao je Deranja.
Svakako treba istaknuti kako Zračna luka Ruđer Bošković bilježi sjajne rezultate u prvih 6 mjeseci ove godine, o čemu smo pisali i u zadnjem tiskanom izdanju.
— Zračna luka Ruđer Bošković je u lipnju ove godine ostvarila 431.771 putnika te ovo predstavlja rast od 25 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Također, ako se promatra prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, porast broja putnika je 25 posto – ističu za DuList iz Zračne luke Ruđer Bošković. Posebno treba istaknuti kako je u odnosu na rekordni lipanj 2019. godine, ostvaren porast prometa od tri posto. Isto se odnosi i na razdoblje siječanj – lipanj.
—Ako se gleda odnos prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na rekordnu 2019. ostvaren je porast broja putnika od 3,15 posto – naglasili su iz dubrovačke zračne luke. Povećan je i broj operacija zrakoplova. Tako je u lipnju ove godine ostvareno 3.644 operacija, što je rast od 21,7 posto u odnosu na lanjski lipanj.
—Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i posebno nam je drago da se promet u predsezoni, odnosno u travnju i svibnju tako dobro razvija. Tijekom oba mjeseca smo imali rast viši od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu – prokomentirali su rezultate u prvom dijelu 2024. iz dubrovačke zračne luke. Dotaknuli smo se i poslovne avijacije, koja je posebno ‘buknula’ tijekom pandemije koronvirusa, u 2020. godini. I godinu dana kasnije ovaj je segment ostvarivao dobre rezultate.

Kako stoji opće i poslovno zrakoplovstvo?
—Tome je svakako pridonijela rekonstrukcija Zračne luke unutar koje su napravljene nove parkirne pozicije za zrakoplove i novi terminal generalne avijacije. Time smo postali izrazito konkurentni u odnosu na zračne luke u okruženju. Ovaj je segment poslovanja izrazito povezan s visokokvalitetnim nautičkim turizmom te se nadamo da će ti brojevi i dogodine rasti. Ono što nam ulijeva optimizam svakako jest činjenica kako je broj letova poslovne avijacije unutar pandemijske godine bolji od onih prije pandemije – rekao nam je u ljeto 2021. godine komercijalni direktor Zračne luke Ruđer Bošković Ivan Maslać. I danas opće i poslovno zrakoplovstvo (‘generalna i poslovna avijacija’) bilježi solidne poslovne rezultate. Kako ističu iz dubrovačke zračne luke, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 1.088 operacija zrakoplova. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, zabilježen je rast od oko 2,8 posto u broju operacija.
—Travanj ove godine bio je nešto lošiji u odnosu na prethodnu godinu, dok su svibanj i lipanj zabilježili nešto bolje rezultate u odnosu na lanjsku godinu. Očekujemo da ćemo u ovom segmentu imati sličan rezultat prošlogodišnjem s oko 3.100 operacija zrakoplova – zaključuju iz Zračne luke Ruđer Bošković. Za kraj podsjetimo kako su krajem 2023. godine iz dubrovačke zračne luke najavili kako bi 2024. godina općenito trebala biti bolja od rekordne 2024.
—Za 2024. godinu planiramo ostvariti oko 2,9 milijuna putnika, što predstavlja porast od oko 20 posto u odnosu na 2023. godinu. Time bi Zračna luka Ruđer Bošković nadmašila rezultat rekordne 2019. godine te se u potpunosti oporavila od posljedica COVID-19 pandemije i ostalih vanjskih utjecaja – rekao je tada glavni direktor Viktor Šober.

Pročitajte još

OPREZ! Kamena gromada pala na cestu za Bosanku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ČEKAJU NAS VRUĆINE, PA ‘SUMMERKILLER’ Evo kada možemo očekivati zahlađenje

Dulist