Kultura

Otvorena zanimljiva izložba o donjem rublju

rublje14

Gostujuća izložba "Tajne starih tiramola – donje rublje šibenskih gopođa" otvorena je večeras u žitnici Rupe. Izložba Dubrovačkih muzeja u suradnji sa Muzejem grada Šibenika prati razvoj donjeg rublja kroz povijest, posebno tijekom 20. stoljeća. Autorica izložbe je kustosica Muzeja grada Šibenika Marija Krnčević Rak.

– Izložba je nastala kao ideja kolegici iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, ona mi ju je predložila i ja sam krenula u realizaciju sa samo  par komada donjeg rublja. Međutim, dali smo oglas na Radio Šibenik i zamolila sam svoje sugrađane da mi posude nešto donjeg rublja i na kraju  sam skupila toliku zbirku da u ovom prostoru koji je tripu  puta veći od našeg  u Šibeniku nisam  uspjela sve izložiti. Donje rublje nije samo šibensko, najzanimljive u cijeloj izložbi je vaše iz Dubrovnika, a to su mudante sa otvorom između nogu. Donje rublje uglavnom je predstavljeno od  početka 20. stoljeća, pa nakon 2. Svjetskog rata i jedna model iz 2011. – tange koje sam stavila da pokažem kako se razvijalo donje rublje, mudante od najdužih do nakraćih – istaknula je autorica izložbe kustosica Muzeja grada Šibenika Marija Krnčević Rak.

Najstariji pisani izvori o donjem rublju sa šibenskog područja potječu još iz 15. stoljeća, a žene su u  16. stoljeću nosile steznike. Stotinu godina kasnije na košuljama se pojavljuje čipka, a u 18. stoljeću u modu ulaze podsuknje. U 19. stoljeću gaćice su imale otvor po sredini, dok moderna žena početkom 20. stoljeća  nosi zašivene gaćice s lastikom umetnutom u rub.

Gostujuća izložba zanimljivog sadržaja bit će postavljena u Rupama sve do 15. veljače iduće godine.

Pročitajte još

Radionica izrade sunčane čipke

Dulist

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist