Kultura

Otvorena izložba „Marko Marulić i Split – zajedničkih 500 godina“ u Lazaretima

lazareti 1

Povodom 500. obljetnice smrti Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, danas je na platou Lazareta u Dubrovniku otvorena izložba „Marko Marulić i Split – zajedničkih 500 godina“. Izložba prikazuje život i djelo velikog književnika te povijesne i političke okolnosti u kojima su nastala njegova djela.

Izložbu je svečano otvorila Julijana Antić Brautović, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, baštinu i turizam Grada Dubrovnika, a prisutna je bila i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Ovo dubrovačko gostovanje izložbe, organizirano od strane Dubrovačke baštine, dio je obilježavanja UNESCO-ove Godine svjetske baštine u Dubrovniku.

Riječ je o gostujućoj izložbi Muzeja grada Splita, a naglašava stoljetne kulturne poveznice između Dubrovnika i Splita. Pročelnica Antić Brautović istaknula je važnost tih poveznica, napomenuvši da Dubrovnik čuva jedini cjeloviti prvotisak Marulićeve „Judite“, koji je proslavljen brojnim programima u proteklim godinama.

– Naša dva grada povezana su stoljećima. Velike su to poveznice, a jedna od njih je svakako i Marulićeva Judita čiji smo prvotisak proslavili prije tri godine brojnim programima u Hrvatskoj pa tako i u našem gradu u kojem se čuva jedini očuvani cjeloviti prvotisak Judite. I to svjedoči o kulturnim razmjenama između naša dva grada koja traju stoljećima, a ova izložba dokazuje da traju i danas – izjavila je pročelnica Antić Brautović.

 

Foto: Facebook/Lazareti – kreativna cetvrt Dubrovnika

Pročitajte još

‘GLAZBA NA MORU’ Jedinstven projekt pijanistice Ivane Marije Vidović

Dulist

[FOTO] Pogledajte kako je bilo na emotivnoj večeri u čast Luka Paljetka

Dulist

Splitski virtuozi nastupaju u Kneževu dvoru!

Dulist