Kultura

OTVORENA IZLOŽBA ‘COLOURS OF LIFE’ Umjetnost je najčvršći most duhovnosti

izlozba colours of life2

‘Colours of Life’ naziv je međunarodne izložbe koja se u organizaciji Hrvatsko-talijanske udruge Rim i njene predsjednice Svjetlane Lipanović otvorila u petak navečer u palači Sponza. Dubrvačkoj publici svojim su se djelima predstavili hrvatski, talijanski i argentinski umjetnici: Bruno Bulaja, Stanko Ivanković, Margareta Krstić, Ante Milas, Maria Pacheco Cibils, Daniela Rebuzzi, Stipe Renić, Veronika Šulić i Ivana Jovanović Trostmann.
-Umjetnost je oduvijek bila savršeni način da se ispriča ljepota, ali i neugodne istine koje je često nemoguće izraziti riječima. U modernom Babilonu raznih jezika umjetnička djela komuniciraju direktno velikom, neposrednom snagom sa srcima ljudi, prenoseći univerzalnu, snažnu poruku rođenu u umjetnikovoj duši – zapisala je u katalogu koji prati izložbu Svjetlana Lipanović.
Kako je Lipanović istaknula na otvorenju izložbe, na djelima ovih umjetnika vide se različiti prikazi stvarnosti.
-Ovi slikari koji sa svojim djelima potvrđuju njihov neosporni talent prikazali su realnost kako je oni vide i što ona predstavlja za njih. Smatram da će svatko moći pronaći jednoga slikara i kipara s kojim se može identificirati i kao pred magičnim čarobnim ogledalom pronaći samoga sebe – rekla je Lipanović.
Izložbu je otvorila sveučilišna profesorica dr. sc. Katja Bakija.
-Ova izložba još je jedna potvrda vrijednosti međunarodne suradnje, odnosno pokazatelj kako je umjetnost najbolji, najčvršći i najkvalitetniji most duhovnosti koji povezuju ljude bez obzira na to gdje žive, rade i stvaraju. Svaka umjetnost pa i likovna, svaka kreativna djelatnost i cjelokupno ljudsko stvaralaštvo označeno je temeljnim ljudskim pitanjima koja svaki čovjek u životu postavlja tražeći smislene odgovore za sebe – rekla je te istaknula kako je umjetnički doživljaj i izričaj način viđenja svijeta samog umjetnika u tom svijetu.
– Svaki od umjetnika koji nam se predstavlja, predstavlja jedan svoj duhovni univerzum – rekla je te istaknula kako je svako stvaranje kroz povijest obilježeno temeljnom čovjekovom borbom pa tako i umjetnika da ostave trag u neumitnom tijeku prolaznosti.
Izložba ostaje otvorena do 9. listopada 2023. godine.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist