DuList IN

OTVOREN MEDITERANSKI SAJAM Mirisi prirodnog bilja i domaćih delicija u Gospinom polju

mediteranski sajam gospino polje naslovna

Sedamnaesti Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva otvoren je ovog četvrtka u Gospinom polju. Lokacija je promijenjena zbog pandemije koronavirusa te je sajam u nešto skromnijem izdanju. Ipak, Dubrovčani i ovog puta mogu pronaći za sebe razne delicije od brojnih vrsta domaćeg meda, pršuta, pancete te ostalih mesnih delikatesa, zatim sira, maslinovog ulja, vina, domaćeg voća, povrća i raznih domaćih pripravaka kao i prirodne kozmetike te ljekovitog bilja.

-Nudimo čajeve, meleme, med, aroniju, imamo 380 vrsta ljekovitog bilja. Naša je tvrtka stara 160 godina. Imamo čak i englesku tvrtku, bavimo se travarstvom te pravimo čajeve i pripremamo ljekovito bilje pogodno za želudac, jetru, bubrege, cirkulaciju… Došli smo iz Kutine, a podrijetlom smo iz Ljubuškog. Došli smo malo posjetiti i Dubrovnik. Ovo vrijeme koronavirusa nije nam naštetilo, sve prolazi odlično. Dolazimo na Mediteranski sajam već četiri-pet godina i Dubrovčani često kupuju upravo naše čajeve za želudac – istaknuo je Željko Marković.

Svoje slatke proizvode, točnije med, propolis i pripravke od meda, na Mediteranskom sajmu nudi i Zdenko Weber iz OPG pčelarstva Weber iz Slavonskog broda.

-Bavimo se uglavnom pčelarstvom. Pčelari smo s 350 košnica, idemo na sve paše u Hrvatskoj od Cresa do Banovine na kesten, zatim Kopačkog rita, Slavonije, Papuka i Dilja gdje idemo na bagrem. Imamo vrhunske medove. Na sajmu nudimo med, matičnu mliječ, propolis, pelud i ostale pčelinje proizvode. U ovoj korona krizi sve je nekako poremećeno, snalazimo se. Za nas pčelare ova godina baš nije bila uspješna s obzirom na kišno razdoblje u vrijeme cvjetanja određenih kultura i biljaka tako da su i prihodi izostali. A, s druge strane sve ove prigodne prodaje na koje smo inače išli, ove su godine izostale. I Mediteranski sajam je u nešto skromnijem obimu ove godine. Nadamo se da će nas ljudi posjetiti. Dolazim na sajam već desetak godina, skoro od početka. Volim ovdje doći. Jako je lijepo što Dubrovčani ovaj Mediteranski sajam jako podržavaju, posebno dok je bio na Babinom kuku pa se nadam da će se to nastaviti i ovdje – naglasio je gospar Weber.

Marin Švarc iz sisačkog OPG-a Švarc na Mediteranski sajam dolazi već niz godina.

-Ove godine je sajam u malo drukčijem obliku nego inače, puno je manji, samo je pitanje kolika će biti posjećenost. Došli smo izdaleka pa se nadamo da će nas ljudi i ovdje rado posjetiti. Izložili smo domaće povrće, imamo ekološki certifikat, uzgajamo voće i povrće te imamo prerađevine od voća i povrća. Radi se o nekih 30-ak proizvoda – istaknuo je Marin Švarc.

Nakon svježeg voća i povrća zamirisala nam je i prirodna kozmetika Sapunoteke za kojim Dubrovčane dočekuje gospođa Mirjana Milišić.

-Nudimo prirodnu kozmetiku koju proizvodimo ponajprije na bazi maslinovog ulja. U Dubrovnik godinama rado dolazimo. Ovaj put je drukčija lokacija. Radimo sapune od maslinova ulja, kreme za lice, ruke, losione za tijelo, tvrde šampone za kosu, pilinge za lice i tijelo. Voljeli bismo da nas ljudi posjete i na ovoj novoj lokaciji – rekla nam je gospođa Mirjana.

Mediteranskim sajmom možete prođirati sve do nedjelje. Ovog petka i subote sajam će raditi od 10 do 18 sati, dok će u nedjelju, kada ujedno i završava, raditi do 14 sati. Sajam je organiziran u skladu s epidemiološkim mjerama te se na ulazu mjeri temperatura, dezinficiraju ruke te je potrebno ostaviti ime i prezime te kontakt broj.

Pročitajte još

VEČERAS U LAZARETIMA Chui i Jerko Jurin Quartet

Dulist

[FOTO] DUBROVAČKI BARMENI POKAZALI SVOJE VJEŠTINE Od Bola do Madeire

Ivana Mijić Vulinović

NOVI SPOT KLAPE KAŠE! Surađivali s Kazalištem Marina Držića

Dulist