Aktualno

OTVOREN FINSKI KONZULAT U DUBROVNIKU ‘Veza naših zemalja još je više učvršćena’

Finski Konzulat Naslovna

Poseban odnos između Hrvatske i Finske danas je ojačan otvaranjem novog konzulata u Dubrovniku, kojem je na čelu počasna konzulica Tilda Bogdanović.

Na otvaranju su sudjelovali brojni uvaženi gosti, počasni konzuli, prijatelji i suradnici, a konzulat je svečano otvorila predsjednica parlamenta Republike Finske, gospođa Maria Lohela.

Lohela je u službenom posjetu našoj zemlji do 4. studenog, zajedno sa zastupnicima finskog parlamenta, gospođom Mikaelom Nylander i gospodinom Artom Pirttilahtijem, a nakon službenih sastanaka u Zagrebu, izaslanstvo je ovog petka posjetilo Dubrovnik i to ovom lijepom prigodom. Uz predsjednicu parlamenta Lohelu, bio je tu i uvaženi gost gospodin Timo Rajakangas, veleposlanik Finske u Republici Hrvatskoj.

Uz brojne goste, na otvorenju su sudjelovali i župan Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Andro Vlahušić, EU parlamentarka Dubravka Šuica, a osim svečanog otvaranja, bila je ovo prilika i za stvariti naglasak na turizam, kulturu, regionalni razvoj i suradnju u gospodarskom sektoru naše dvije zemlje.

-Velika mi je čast biti ovdje danas, na otvorenju konzulata u Dubrovniku. U 25 godina diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje, izvrsnih odnosa, radimo važan posao proširujući naše konzulate koje sad imamo, osim u Zagrebu, Rijeci i Splitu, i u Dubrovniku. Stigao sam u Hrvatsku prije tri godine te sam prvu primjetio kako naš odnos ne može biti ‘dovršen’ ako nemamo konzulat u Dubrovniku. Postoji puno prekrasnih povijesnih gradova u Hrvatskoj, ali Dubrovnik je poseban. Ispravno je nazvati ga ‘biserom Jadrana’ i naravno, za Fince je Dubrovnik popularna turistička destinacija već dugo vremena. Posljednjih godina, posjeti Dubrovniku iz Finske su se udvostručili. Osim turizma, tu su i brojne poslovne prilike. Zimski turizam također se širi, a s povećanjem naših gostiju, šire se i druge aktivnosti u Dubrovniku i širem području. U gospodarskom sektoru, pokazuje se također sve veće zanimanje. Svi ovi faktori dobar su razlog za biti prisutan u Dubrovniku, ne samo kao mjestu za putovanje, već biti prisutan svakodnevno. Imati počasni konzulat u Dubrovniku, kao i pravu osobu za to – gospođu Tildu Bogdanović – znači da smo jako sretni, odnosno imamo sjajnu osobu za ovaj posao. Kao što mnogi od vas znaju, gospođa Bogdanović ima veliko iskustvo u komunikaciji, društvenim odnosima, administrativnom i gospodarskom sektoru te je i ekspert za međunarodne odnose, te posjeduje sve kvalitete za konzulicu, a uz to je vrlo šarmantna, te sam uvjeren da će upravo ona još više poboljošati odnose između naših zemalja – kazao je Rajakangas, zaželjevši našoj konzulici puno sreće u radu.

– Uz poboljšanje turističke sezone, sve češće letove Helsinki – Dubrovnik, te druge važne faktore, veza naših zemlja još je više učvršćena, te sam vrlo počašćena time što sam prva počasna konzulica Finske u Dubrovniku. U svom radu, učinit ću najbolje što mogu u pomoći finskim sugrađanima našeg grada, posjetiteljima našeg grada, te svima onima koji sudjeluju u našim zajedničkim poslovima na mnogim poljima – kazala je među ostalim konzulica Bogdanović pri otvorenju konzulata.

Predsjednica parlamenta Republike Finske, Maria Lohan, zaželjela je svima dobrodošlicu, kako je istaknula, ‘najljepšim hrvatskim riječima – dobro jutro’. ‘Divan grad, pristupačan, prihvatljiv, s prekrasnim ljudima, ugodnom klimom i fantastičnom poviješću – to je Dubrovnik, već dugo jedan od omiljenih gradova Finaca’, dodala je, kazavši kako dijelimo puno sličnih ili istih stvari.

– Moja delegacija i ja dolazimo is ‘bisera Baltika’ u ‘biser Jadrana’, i vi i mi imamo šest UNESCOvih važnih lokaliteta, od kojih smo u jednom baš danas. Prije Dubrovnika, bili smo nekoliko dana u Zagrebu, te smo vidjeli i Hrvatski muzej naivne umjetnosti, što je također zanimljivo, s obzirom na to kako i prema tome dijelimo istu ljubav. Naše prijateljstvo i izvršni odnosi produbljeni su na više razina, a obje smo zemlje članice EU. I politika nas je zbližila, među svim drugim sferama, no naravno, imamo još potencijala – kazala je Lohan, dodavši kako se i manje zemlje, poput Hrvatske i Finske, mogu dodatno međunarodno isticati postizanjem dobrih odnosa, te dijeljenjem ljudi, ideja, suradnjom…

Gradonačelnik i župan obratili su se gostima izrazivši veliko zadovoljstvo već izvrsnim odnosima koji su dodatno ojačani otvaranjem konzulata te čestitavši konzulici Bogdanović.

Inače, sa službenih stranica Veleposlanstva Finske može se saznati i to kako Finska ima mrežu od oko 400 počasnih konzula u više od 130 zemalja.

Pročitajte još

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist