Aktualno

Otvaranje desetog međunarodnog glazbenog festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’ ovaj petak

page 22

U petak, 26. kolovoza u 21 sat u Kneževom dvoru održat će se koncert otvaranja X. MGF Dubrovnik u pozno ljeto. Centralni je ovo događaj Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim se aktivno radi na tome da se kulturna ponuda održi i krajem ljeta, uz međunarodno poznate i priznate glazbenike i dirigente.

Jubilarni deseti Festival nosi naziv „The Winner’s Circle“ jer su brojni ovogodišnji solisti pobjednici važnih međunarodnih glazbenih natjecanja. Tako na prvom koncertu, uz Dubrovački simfonijski orkestar i maestra Marca Tarduea, nastupa solist mladi pijanist Ivan Krpan, pobjednik Ferruccio Busoni Piano Competition.

Program koncerta:
R. Wagner: Siegfried Idyll
F. Liszt: Koncert za klavir i orkestar br. 1 u Es duru, S. 124
L. van Beethoven: Simfonija br. 5 u c molu, op. 67

S obzirom na veliki interes domaće i strane publike, u subotu, 27. kolovoza u 21 sat u Dvoru održat će se repriza programa koncerta otvaranja.

Marc Tardue Iako francusko – talijanskog porijekla, Marc Tardue je odgojen i obrazovan u Sjedinjenim Državama. Diplomirao je na Peabody konzervatoriju glazbe u Baltimoreu (Maryland, SAD), a poslijediplomski studij klavira završio je u klasi Alexandera Lipskog i Wiktora Labunskog, te dirigiranje kod Frederika Prausnitza, Lea Müllera i Constantina Bugeanua. Također je studirao glas s Marilyn Cotlowom i sudjelovao na majstorskim tečajevima Francesca Valentina, Eileen Farell, Tita Gobbija i Beverly Sills. Od 1982. do 1985. bio je glavni dirigent Islandske nacionalne opere u Reykjaviku. Godine 1984. Marc Tardue osvojio je nagradu Međunarodnog natjecanja glazbenih umjetnika (CIEM) “Ernest Ansermet”, a dodijeljena mu je i prestižna “Swiss Prize”. Za natjecanje 1994. bio je imenovan glazbenim savjetnikom i članom stalnog žirija CIEM-a. Od 1985. do 1995. Marc Tardue je angažiran kao glazbeni direktor Ansambla Instrumental de Grenoble (EIG), Francuska. Pod njegovim vodstvom, taj ansambl proširio je repertoar ne samo na komornu i suvremenu glazbu, već i na operu i na velikom zborskom i simfonijskom djelu. Marc Tardue redovito nastupa s međunarodno priznatim umjetnicima kao što su: Aldo Ciccolini, Pierre Amoyal, Gabriel Bacquier, Lucia Popp, Maurice André i Jean Philippe Collard. Od 1991. do 2002. Marc Tardue bio je glazbeni direktor Orchestre Symphonique et Théâtre Lyrique iz Bienne u Švicarskoj, gdje je dirigirao i opernim i simfonijskim koncertima. Radio je s umjetnicima kao što su Julian Rachlin, Heidi Brunner, Viltalij Kowaljow, Gérard Poulet, Nelson Goerner i Gérard Caussé. Od 1999. do 2008. bio je glazbeni direktor Orquestra Nacional do Porto u Portugalu. Marc Tardue je 2004. godine dobio nagradu Medalha de Mérito Cultural od portugalskog Ministarstva kulture, jednu od najviših umjetničkih nagrada u Portugalu. Godine 2016. Marc Tardue dobio je Diplomu zlatne medalje armenskog Ministarstva kulture za svoj značajni doprinos razvoju kulturnih odnosa između Armenije i Njemačke. Od 2012. do 2017. godine Marc Tardue je bio glazbeni direktor Jenaer Philharmonie, najvećeg i jedinog orkestra u Thüringenu, Njemačka. Pod njegovim vodstvom, orkestar redovito obilazi Njemačku, Švicarsku (Tonhalle Zürich) i Austriju. Nedavne ture također uključuju koncerte u Kini i Armeniji. S Marcom Tardueom redovito nastupaju solisti: Jasminka Stančul, Varvara, Ran Jia, Antonio Rosado, Yossif Ivanov, Reinhold Friedrich, Paulo Ferreira i Hrachuhi Bassenz. Od listopada 2018. godine Marc Tardue obavlja funkciju glavnog dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Ivan Krpan jedan je od najzanimljivijih i najuspješnijih mladih hrvatskih pijanista. Rođen je u Zagrebu 1997. godine. Student je pete godine klavira u razredu prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Nižu i srednju glazbenu školu Blagoja Berse u Zagrebu završio je u razredu prof. Renate Strojin Richter. Osvajao je prve nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.
Godine 2014. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA Belgija u Bruxellesu, prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu, drugu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju podunavskih zemalja u Ulmu (Njemačka), te prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Enschedeu (Nizozemska). Godine 2015. osvojio je četvrtu nagradu na Međunarodnom Mozartovom natjecanju u Zhuhaiju (Kina). U 2016. godini dobitnik je prve nagrade na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka), te treće nagrade na međunarodnom natjecanju Frederic Chopin u Moskvi. Bio je polaznik majstorskih tečajeva profesora Dalibora Cikojevića, Siavusha Gadjieva, Đorđa Stanettija, Kemala Gekića, Pavela Gililova i Klausa Kaufmanna. Dobitnik je Dekanove nagrade za 2014. godinu te Nagrade Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika u 2015. godini. Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio mu je posebno priznanje za međunarodne uspjehe u 2016. godini. Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine za 2016. godinu. Kao stipendist Međunarodne muzičke akademije u Liechtensteinu redovito sudjeluje na majstorskim tečajevima i koncertima u organizaciji te ustanove.
Najveći uspjeh ostvario je 2017. osvojivši prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu – jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu. U finalu je nastupio kao solist uz Haydn orkestar i dirigenta Arva Volmera, te izvedbom 5. koncerta za klavir i orkestar Ludwiga van Beethovena osvojio naklonost stručnog ocjenjivačkog suda i publike. Koncert je izravno prenosila talijanska TV kuća RAI. Pobjeda u Bolzanu donijela mu je niz angažmana tijekom ove i sljedeće sezone, među inim gostovanja u Italiji, Njemačkoj, Kini, Južnoj Koreji i Južnoj Americi.

Sve informacije o programu i ostalim koncertima DSO-a možete na pronaći na www.dso.hr, a svoje ulaznice možete rezervirati putem maila sales@dso.hr ili na broj telefona 091 613 7314.
Kao i uvijek, naše sugrađane na ulazu očekuju brojne pogodnosti pri kupnji ulaznica.

Pročitajte još

MASOVNI TEHNOLOŠKI KVAR I naša zračna luka osjeća posljedice!

Dulist

[FOTO] Franković: Mislim da je dobro da plaža u Uvali Lapad ima svog koncesionara

Dulist

Atletska staza prijavljena na financiranje iz EU fondova

Dulist