Aktualno

OTKAZANI DOLASCI 145 TISUĆA GOSTIJU Lučka uprava do kraja lipnja gubi 10 milijuna kuna

cruiseri001

Otkazani su dolasci 145.000 gostiju od ukupno 790.000 koliko ih je bilo očekivano u ovoj godini
U iduća dva mjeseca, zbog epidemije koronavirusa, u Luku Dubrovnik neće uploviti niti jedan cruiser. Da je situacija drukčija, od sredine ožujka Lučka uprava Dubrovnik zabilježila bi 15 ticanja brodova na kružnim putovanjima. Većina kompanija otkazala je dolaske, i to minimalno do 30. travnja, a najdalje do 30. lipnja. Postoje i one koje još službeno nisu uputile odluke o otkazivanju u svibnju i lipnju, no Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, ističe kako potvrde o nedolasku brodova uskoro očekuju. MSCCruises je najavio otkaze do 29. svibnja, Costa Cruises, Aida Cruises i TUIdo 30. travnja, Norwegian Cruise Lines do 10. svibnja, Princess Cruises do 11. svibnja, Royal Caribbean i Celebrity Cruises do 12. svibnja, Holland America Line do 14. svibnja, Crystal Cruises do 31. svibnja, a Viking Cruises i Carnival Cruise Lines do 30. lipnja.
-To nas ne treba čuditi s obzirom na situaciju u svijetu. Uvjet za normalizaciju putovanja je stabilnost u našem gradu i državi, ali i u emitivnim tržištima odakle dolazi najviše gostiju s cruisera. Upravo su ta tržišta postala žarišta pandemije koronavirusa, kao što su Španjolska, Italija i Sjedinjene Američke Države – istaknuo je Pezo. Dosad su kompanije otkazale 74 ticanja u navedenom razdoblju od ukupno 480 planiranih ticanja, odnosno otkazani su dolasci 145.000 gostiju od ukupno 790.000 koliko ih je bilo očekivano u ovoj godini.
-Do 30. lipnja imamo otkazivanja. Nakon toga, kroz srpanj, kolovoz i ostale mjesece nemamo otkaze. Dosta kompanija, s obzirom na cijelu situaciju, pokušavaju mijenjati itinerere i ‘bookirati’ datum za jesensko razdoblje. Nije riječ o službenim promjenama, već samo šalju upite – naglasio je. Da su se ostvarila sva ticanja, u ovoj bi godini očekivani prihodi Lučke uprave od cruisera dosegnuli predviđenih 21 milijun kuna.
-No, zbog situacije s koronavirusom, u pola godine, točnije do 30. lipnja, možemo očekivati dodatno otkazivanje 38 planiranih ticanja u svibnju i 65 ticanja u lipnju s ukupno 145.000 gostiju uz gubitke u iznosu od 10 milijuna kuna – rekao je Pezo i dodao:
-Da se sve ovo dogodilo prošle godine u istom razdoblju, sigurno bi financijski učinak bio manje negativan nego što će biti ovaj. Naime, Lučka uprava u suradnji s Gradom Dubrovnikom uspjela je, kroz projekt ‘Respect the City’, produžiti sezonu cruisinga, ali i bolje raspodijeliti dolaske brodova, odnosno smanjiti ukupan promet na godišnjoj razini uz povećanje broja cruisera upravo u predsezoni, tj. travnju i svibnju – rekao je.

Cruiseri će prvi ‘probiti led’
Ovakvu situaciju nitko nije očekivao, ističe. No, Lučka uprava posjeduje financijsku stabilnost i sigurnost, ističe Pezo.
-Imali smo manjih investicija te smo se odgovorno ponašali s novcima kroz prethodno razdoblje. Čuvali smo novce za investiciju na Batahovini i modernizaciju terminala. Obnovu obalnog zida ispred Uprave zgrade te zamjenu ograde i rasvjete ćemo završiti. Za to smo već osigurali sredstva. Batahovina je investicija za koju smo očekivali sredstva iz EU fondova. Rješavamo trenutno imovinsko-pravne odnose i imamo dobre vijesti po tom pitanju. Kroz idućih 15 dana predat ćemo glavni projekt na glavnu dozvolu u Grad Dubrovnik, a lokacijsku dozvolu već imamo – naglašava.
-Ako ostanemo bez glavnog prihoda na duže vrijeme, a to su cruiseri, morat ćemo promijeniti koncept poslovanja. No, nadamo se da situacija neće otići unedogled i da će biti nešto od ove sezone i da će se stanje normalizirati za iduću – istaknuo je. Zaposlenici neće dobiti otkaze, no u Lučkoj upravi razmišljaju o smanjenju plaća.
-Inače, većina radnika je stalno zaposlena, a po potrebi dodatno zapošljavamo nekoliko sezonskih radnika – rekao je i dodao: ‘Nemamo bojazni. Ovu sezonu možemo izdržati’ – kaže. Vjeruje kako će se unutar grane turizma, cruising tržište prvo oporaviti.
-Kao što su i iza rata ‘prvi probili led’, tako mislim da će se cruiseri prvi vratiti u Grad – naglasio je.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 8. travnja 2020.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist