Zanimljivosti

Osvijestimo i smanjimo rizična ponašanja

tablica

Na Svjetski dan AIDS-a, 1. prosinca, svugdje u svijetu podiže se svjesnost o ovom globalnom javnozdravstvenom problemu.

Između 2011. i 2015. g., slogani Svjetskog dana AIDS-a su „Doći do nule: nula novih HIV zaraženih. Nula diskriminacije. Nula smrti od AIDS-a.“. Upravo ovi slogani ukazuju na područja našeg djelovanja, tj. osvijestiti i smanjiti rizična ponašanja, što ranije testirati osobe u riziku, liječiti oboljele od AIDS-a te smanjiti diskriminaciju i stigmatizaciju zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a.
Postoje tri puta prijenosa HIV-a: nezaštićeni spolni odnos (oralni, vaginalni i analni) sa zaraženom osobom; izravni unos zaražene krvi u tijelo nezaražene osobe te vertikalni prijenos sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće, poroda i dojenja.
 
HIV se NE može prenijeti:
– HIV se ne prenosi uobičajenim međuljudskim kontaktima, rukovanjem, grljenjem.
– Ne prenosi se u kontaktu s predmetima kao što su javne telefonske govornice, novac, ručke u vlaku, tramvaju ili autobusu.
– Ne prenosi se korištenjem javnih zahoda, bazena ili sauna. Isto tako ne prenosi se preko posuda za jelo, čaša, ručnika, posteljine.
– Ne prenosi se šmrcanjem, kašljanjem i kihanjem.
– Ne prenosi se frizerskim i kozmetičkim tretmanima.
– Ne prenosi se intimnim kontaktima kao što je: milovanje, ljubljenje usnicama, petingom, masturbacijom.
– Ne može se prenijeti ni putem domaćih ili divljih životinja ni ubodom insekata.
 
Testiranje na HIV preporuča se:
– ako ste imali veći broj spolnih partnera, spolni odnos sa stranim državljanima, prostitutkama, ili partnerom kojeg niste dobro poznavali, a sve bez korištenja prezervativa
– ako ste intravenski, intamuskularno ili potkožno primijenili ili se uboli na već rabljene igle i šprice
– ako ste imali spolni odnos bez prezervativa s osobom čiji HIV status ne znate
– ako ste imali u životu neku spolno prenosivu bolest (HPV, sifilis,  gonoreju itd.)
Svatko tko želi može se anonimno, dobrovoljno i besplatno testirati u HIV savjetovalištu Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (www.zzjzdnz.hr ili tel. 341-085).

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije je 2001. i 2011. godine proveo istraživanje o rizičnim ponašanjima srednjoškolaca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U istraživanju je 2001. g. sudjelovalo 1029 učenika, a 2011. g. 1501 učenik. Udio srednjoškolaca koji su ikad imali spolne odnose značajno je porastao u razdoblju od deset godina, s 22% na 30% kod djevojaka odnosno sa 42% na 55% kod mladića.
Osamnaestogodišnjaci (IV. r. SS) su najčešće imali prve spolne odnose u dobi 15-16 g. (34%) i 17-18 g. (28%), a još nikada 21% mladih ove dobi. Djevojke te dobi imale su najčešće prve spolne odnose u dobi 17-18 g. i 15-16 g. s gotovo podjednakim udjelom 30% odnosno 29%, dok njih 38% još nije imalo odnose.

Najčešće sredstvo za zaštitu i kontracepciju bio je prezervativ. Udio djevojaka koje su koristile prezervativ značajno se povećao s 52% u 2001. na 70% u 2011. dok kod mladića nije bilo značajnih promjena u korištenju navedenih sredstava (79% u 2001., 80% u 2011.). Budući da je spolni odnos bez prezervativa rizičan za prijenos mnogih spolno prenosivih bolesti, kao što su HIV/AIDS, sifilis, gonoreja, HPV infekcija, klamidijaza, hepatitis B, zabrinjavajući je podatak da 30% djevojaka i 20% mladića imaju spolne odnose bez korištenja prezervativa.
 

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist