Grad

OSTACI DANA Potrebica: ‘Kupari, raj na zemlji, zjape razrušeni. S time se kao država ne možemo pohvaliti’

ostaci dana izlozba Iva Laterza Obuljen marko potrebica grad dubrovnik kupari0

Umjetnica Iva Laterza Obuljen dubrovačkoj publici kroz izložbu Ostaci dana / Remains of the Day, koja se otvorila u galeriji Muzeja crvene povijesti u subotu 15. srpnja, predstavlja svoj dopunjeni rad inicijalno nastao kao završni projekt na prestižnom londonskom sveučilištu Goldsmiths i izloženom u galeriji Saatchi.

Izložba ima za cilj prikazati nekadašnje elitno odmaralište Kupari kroz povijesni kontekst, ali i prizmu umjetnice i njenog osobnog doživljaja.

Na otvorenju je sudjelovao i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

– U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime sa zadovoljstvom upućujem čestitke priznatoj autorici Ivi Obuljen Laterzi. Autorica predstavlja sve ono što mi u Gradu želimo, pametne i kreativne mlade ljude koji su nakon stjecanja iskustva i znanja u inozemstvu, odlučili se za povratak u rodni i voljeni Dubrovnik. Iznimno mi je drago da se ovdje upravo u prostorima TUP-a otvorila ova vrijedna izložba, jer upravo je ovo mjesto u koje se ulažu veliki napori da zaživi, okupi mlade ljude i unaprijedi kreativnu i umjetničku scenu. Osvrnut ću se kratko na glavnu temu ove izložbe u čijem su fokusu rat, razaranja i lokacija Kupara, stoga moram kazati u ovoj prilici, da ako postoji ijedan prostor koji pokazuje svu turbulenciju posljednjega stoljeća, onda su to upravo Kupari. S jedne strane raj na zemlji, arhitektonski zamišljen prostor s jasnom namjenom, danas i dalje stoji i zjapi razrušen. S time se kao država ne možemo pohvaliti. Ova izložba progovara o pozitivnim i negativnim segmentima, i u tome leži čitava autentičnost, osobno razumijevanje i pogled autorice Laterze Obuljen, koja je svojim povratkom dodatno obogatila umjetnički scenu grada – istaknuo je Potrebica.

Izloža je relizirana pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Autorica izložbe Laterza Obuljen i kustosica izložbe Jelena Tamindžija Donnart zainteresiranoj javnosti donose jedinstvenu priču koja kroz novi dodatni okvir, podsjeća na surovu i tešku prošlost, razaranja i uspomene na minule dane. Istovremeno kroz fotografije tiskane posebnom tehnikom, i izrađene od najglađeg i najfinijeg materijala, akrila na platnu, Laterza Obuljen odmiče u svojim radovima od preciznosti, a koristeći dašak svjetlosti kroz primjenu boja nagovještava nastavak života. Propitivanja, interpretacija te razumijevanje prošlosti i sadašnjosti segmenti su kojima se autorica vodila, stavljajući u središte lokaciju Kupara, nekadašnjeg omiljenog kompleksa i elitnog odmarališta koju su posjećivali brojni politički akteri Jugoslavije.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist