Hrvatska

Osobe s invaliditetom još uvijek čekaju na rješenja o inkluzivnom dodatku, osam mjeseci nakon stupanja Zakona na snagu

kolica osoba s invaliditetom

Iako je Zakon o inkluzivnom dodatku, koji objedinjuje četiri ključne naknade za osobe s invaliditetom, stupio na snagu 1. siječnja 2024. godine, mnogi korisnici još uvijek čekaju na svoja rješenja, a time i na prijeko potrebna financijska sredstva. Unatoč obećanjima o znatnom povećanju iznosa novčanih naknada – u nekim slučajevima i do 300 posto – birokratske prepreke i sporost u vještačenju uzrokuju veliko nezadovoljstvo među osobama s invaliditetom, prenosi Glas Istre. 

Prema riječima Željka Županovića, predsjednika Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, tek 10 do 15 posto članova njihove udruge, koja broji oko 750 članova, dobilo je rješenja o inkluzivnom dodatku. Iako je dio korisnika bio pozvan na vještačenje već u siječnju i veljači, velika većina još uvijek nije primila nikakva sredstva.

Unatoč tome što bi novi zakon trebao donijeti značajno poboljšanje materijalnih uvjeta za osobe s invaliditetom, mnogi su ogorčeni zbog dugotrajnog čekanja i ponovno potrebnih vještačenja. Situacija je dodatno zakomplicirana jer računi i troškovi ne čekaju, a korisnici su suočeni s financijskim poteškoćama.

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad objašnjavaju da je postupak utvrđivanja razina potpore u tijeku i da će trajati do kraja godine. Nakon toga, korisnicima će biti isplaćena razlika u iznosu od datuma stupanja zakona na snagu, dok će novim korisnicima prava biti priznata od datuma predaje zahtjeva. Trenutno je prema Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom po službenoj dužnosti upućeno 47.596 zahtjeva.

Mnogi korisnici, iako su isprva pozdravili novi zakon, sada su razočarani i frustrirani jer se njihova svakodnevica nije olakšala, a financijska pomoć kasni.

Pročitajte još

Od 1. siječnja uvodi se obvezni vojni rok koji će trajati dva mjeseca

Dulist

Lijek za hipertenziju neispravan, povlači se s tržišta!

Dulist

DOBRE VIJEST ZA DAMIRA Mladi Vukovarac dobio podudarnog donora matičnih stanica

Dulist