Grad

OSMISLILA ‘ROCK’ I ‘SHELL’ Preminula Zaha Hadid, autorica vila na Srđu

zaha vile srdj 01

Svjetski poznata britanska arhitektica iračkog podrijetla Zaha Hadid preminula je na Floridi u 65. godini.

Kako javljaju britanski mediji, Hadid je preminula od posljedica srčanog udara u bolnici u Miamiju, gdje se liječila od bronhitisa.

Britanskoj i svjetskoj javnosti Zaha Hadid, rođena u Iraku 1950. godine, ostat će zapamćena po cijelom nizu ekstravagantnih arhitektonskih čuda, kao što su Olimpijski centar za vodene sportove u Londonu (London Olympic Aquatic Centre), muzej Maxxi u Rimu i Guangzhou Opera u Kini. Prva je žena dobitnica najuglednije arhitektonske nagrade na svijetu Pritzker 2004. godine te zlatne medalje Kraljevskog instituta britanskih arhitekata.

Hrvatska, a posebno dubrovačka javnost upoznali su je 2011. godine kada su Hadid i njen tim (Zaha Hadid Architects) izradili prototipe dvije luksuzne vile za projekt ŠRC-a s apartmanskim naseljem na Srđu. Opisane kao ‘masterpiece arhitekture’, dvije vile, koje bi trebale opasati golf igralište, nazvane su ‘Rock’ (stijena) i ‘Shell’ (školjka), a dizajn je osmišljen tako da na najbolji način odredi arhitektonski stil budućeg resorta na Srđu, a koji bi u konačnici trebao imati 268 vila, hotele i golf igralište.

Iz Udruženja hrvatskih arhitekata te su vile ocijenili ‘promašenim propagandnim materijalom’.

Pročitajte još

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist