Kultura

ORLANDO PIANO WEEK Ne propustite koncert kreativnog glazbenika Stevena Lina

andrew tyson knezev dvor 26082019 vlevi 5114

Orlando Piano Week, platforma za mlade glazbenike koja se prvi put održava u ovoj, Orlandovoj godini, započela je sinoćnjim koncertom u atriju Kneževa dvora. Nastupio je mladi američki pijanist Andrew Tyson.

Tyson slovi za glazbenika specifičnog izričaja čije vrijeme upravo nastupa, a BBC Radio 3 hvali ga kao „istinskog pjesnika glasovira“. Dubrovačkoj se publici prvi put predstavio u kolovozu 2015. godine na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama te godinu poslije u sklopu projekta Ususret budućnosti. Nastupajući diljem svijeta, njegove misli vraćale su se u Dubrovnik te su on i Evan Shinners predložili projekt Orlando Piano Week. Za sa sinoćnji koncert odrabrao je djela C. Chaminade, O. Messiaen, F. Liszta, H. Dutilleuxa i M. Ravela.

Orlando Piano Week nastavlja se večeras, također u Dvoru s početkom u 21 sat. Nastupa Steven Lin, pijanist čije je glazbeno umijeće bilo zamjetno već u ranoj dobi kada je s deset godina s punom stipendijom primljen na Julliard, a svoj prvi nastup s Njujorškom filharmonijom zabilježio sa samo trinaest godina.

S vremenom je Lin izrastao u kreativnog mladog glazbenika. New York Times njegovo sviranje opisuje kao „besprijekorno i oplemenjeno zadivljujućim finesama u nijansiranju i dinamici“. Nedavno je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Kanzas Cityja, Simfonijskim orkestrom Forth Wortha i Komornim orkestrom iz Los Angelesa te debitirao uz Njujorški simfonijski orkestar mladih u Dvorani Stern u Carnegie Hallu, ali i u Centru Kennedy i drugim prestižnim dvoranama svijeta.

Linov program satkan je od tradicionalnog pijanističkog repertoara s prevladavajućim romantičarskim senzibilitetom koji je, prema pijanistovim riječima, uvelike pridonio otkrivanju njegovog vlastitog umjetničkog izričaja.
Uz djelo suvremenog skladatelja Davida Hertzberga, večerašnji program donosi biser iz Chopinovog opusa, Baladu br. 1 u g molu, djelo koje je sam skladatelj držao svojim najdražim ostvarenjem, zatim Beethovenovu Sonatu br. 18 u Es-duru „Lov“, Sonatu u d-molu Nikolaja Medtenera te Mefistov valcer Franza Liszta.

Ulaznice su dostupne u uredu DSO-a do 14.30 sati, u gift shopu Dubravka, agenciji Perla Adriatica na Pločama, u Luži te jedan sat prije početka koncerta pred Dvorom. Također, ulaznice se mogu kupiti online putem servisa ulaznice.hr. Građani, kao i uvijek, mogu kupiti ulaznice uz brojne pogodnosti, a kontakt za rezervacije je 417 110.

Pročitajte još

[FOTO] Vinarske i vinogradske teme u Putnikoviću

Dulist

[FOTO] Virtuoznost kvarteta Arod oduševila publiku u Dvoru

Dulist

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist