Aktualno

OREŠKOVIĆ U DUBROVNIKU I Hrvatska se mora uključiti u svijet inovacija

oreskovic sveuciliste2

Premijer Tihomir Orešković u prvom je radnom posjetu Dubrovniku. Zajedno s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Predragom Šustarom sudjelovao je na otvaranju konferencije „CIRAZ 2016: Harnessing Innovation to Drive Economic Growth – The Ron Brown Legacy“ koja se održava na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

– Glavna tema ovoga skupa je inovacija. Inovacija pokreće moderni svijet i Hrvatska mora naći način da se aktivno uključi u taj svijet – rekao je ovom prilikom premijer Orešković.rvatska s
Naglasio je kako je ‘Hrvatska prošla tešku ekonomsku krizu na koju nije uspjela naći najbolji odgovor’.
– Svjesni smo važnosti znanosti, ekološkog napretka i inovacija. Inovacije su jedan od ključnih elemenata ekonomskog rasta i razvoja. Hrvatska ima dugu tradiciju inovacija, mi smo svijetu dali Teslu, Penkalu, padobran, torpedo i kravatu – istaknuo je Orešković.
– Smatramo da smo prihvaćanjem ovoga strateškog okvira postavili efikasan institucionalan okvir za inovacije, i njime će se koristiti svi uključeni u inovacijski lanac. Kao i centar za industrijski razvoj čija će uloga biti podrška operativnoj uspostavi inovacijskog sustava i Hrvatsku pozicionirati kao zemlju iz koje dolaze značajne inovacije. Ja tu vidim ogromni potencijal – zaključio je premijer.

U izjavi za medije ministar Šustar istaknuo je kako je riječ o hvalevrijednoj inicijativi na konkretnom povezivanju znanosti i gospodarstva, zahvalivši se Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti te Ministarstvu gospodarstva.

– Osim visokog obrazovanja moramo raditi na reformi strukovnog obrazovanja. To je nešto što nas očekuje i što moramo napraviti – istaknuo je Šustar.

Na pitanje koje su kratkoročne mjere za zadržavanje mladih ljudi u Hrvatskoj, istaknuo je kako je dobro da mladi žele ići vani.

-I ja sam bio vani i mogu reći da je to bilo korisno. No, ne bi bilo dobro da svi ostanu vani. Ljude treba ohrabrivati da idu vani, ali da se vrate – istaknuo je među ostalim Predrag Šustar.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist