Hrvatska

Orešković: Javna nabava ne smije priječiti Pelješki most

oreskovic dobroslavic 040416 1

Premijer Tihomir Orešković rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku kako Zakon o javnoj nabavi treba mijenjati kako ne bi kočio investicije te dodao kako najniža cijena ne može biti najvažnija stvar kod postupaka javne nabave.
Odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka s županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem i gospodarstvenicima, Orešković je istaknuo kako se ne smije dogoditi da postupak javne nabave koči projekte.
– Treba što prije promijeniti Zakon o javnoj nabavi koji usporava investicije. To se odnosi i na projekt Pelješkog mosta – rekao je Orešković, te odgovorio i kako se slaže s ukidanjem kriterija najniže cijene kao najvažnijeg u postupku javne nabave.
– Apsolutno, jer najniža cijena nije nikada ključni faktor – rekao je Orešković te dodao kako se u praksi pokazalo da najniža cijena dovodi do manje uštede dugoročno.
Istaknuo je kako svaki investitor traži stabilnost, te napomenuo kako je cilj Vlade smanjiti PDV. ”Nama jest cilj smanjiti PDV, ali isto tako da ga za godinu dana ili pola godine ne mijenjamo više. Investitor mora znati što ga čeka”, rekao je Orešković.
Na upit o konkretnim rokovima izgradnje brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke, autoceste kao i Pelješkog mosta, Orešković je odgovorio kako se projekt Pelješkog mosta počinje realizirati u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine.
– U trećem ili četvrtom kvartalu ćemo pokrenuti taj projekt. Autocesta je pitanje financiranja, odnosno kako ćemo to riješiti –  rekao je Orešković.
Upitan za komentar ”Panamama Papersa”, odnosno curenja podataka koji pokazuju kako su brojni svjetski čelnici skrivali svoj novac u poreznim oazama, a među njima su navodno i osobe iz Hrvatske, Orešković je odgovorio kako će o tome razgovarati s ministrom financija.
– Naše ministarstvo ima urede koje će provjeriti je li se prao novac ili nije. Ako to potvrdimo onda ćemo to iskomunicirati s javnosti – rekao je premijer.
Orešković nije komentirao pljačku 280 tisuća eura i dva kilograma zlata iz zgrade MUP-a u Heinzlovoj ulici u Zagrebu, a upitan oko navoda da je Mađarska naložila praćenje Vesne Pusić i Ivana Vrdoljaka kako bi utjecali na arbitražni postupak u slučaju INA-e, predsjednik Vlade je odgovorio kako o tome zna jedino ono što je pročitao u medijima.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić komentirajući sastanak s premijerom istaknuo je kako od Vlade očekuje razumijevanje kod projekata kao što je Pelješki most i autocesta do Dubrovnika, ali i zadržavanje postojećeg teritorijalnog ustroja.
– Naša očekivanja od Vlade su izgradnja Pelješkog mosta čim prije, spajanje autocestom od Ploča do Dubrovnika. Očekujemo i da teritorijalni ustroj u našoj županiji ostane kao što je to sad jer smatramo kako je on dobar i da ga ne treba mijenjati nego decentralizirati sustav. Očekujemo i poticajan i stabilan porezni sustav, želimo da u turizmu bude što niži PDV, da on bude usklađen s ostalim zemljama – rekao je Dobroslavić te istaknuo kako očekuje potporu za projekte kao što je Studentski dom u Dubrovniku, navodnjavanje u dolini Neretve, kongresni centar i Centar za gospodarenje otpadom.
– Govorili smo također o problemima s kvotama za vjetroelektrane koje nam priječe veliku investiciju u Konavlima, o većim pravim OPG-ova kao korisnici državnog zemljišta, a zamolili smo i pomoć za brodogradilište Greben u Veloj Luci – rekao je Dobroslavić te na novinarski upit potvrdio kako je upoznao premijera s problemom granice kod Neuma i Prevlake.
Premijer će u popodnevnim satima obići i gradilište novog dijela Zračne luke Dubrovnik.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist