AktualnoUrednički izbor

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

buconic opg062

Živimo u centru Komolca i imamo svoju zemlju, cijeli život nešto proizvodimo. Čim je na snagu stupila odluka Ministarstva poljoprivrede kako se OPG-ovi moraju registrirati, odmah smo to učinili, kako bismo mogli i dalje prodavati na placi, na kojoj je mati Kate cijeli život, otkad zna za sebe – priča nam Mladen Buconić, koji u svojoj baštini uzgaja puno toga, ali najviše je ponosan – i to ne skriva – na jagode i artičoke. Uz njih, tu je i blitva, malo pomadora, balančana… Kako ide po redu u godini, reći će. Iako ‘koronaepidemija’ zalazi, još uvijek na svoj rezerviran banak u Gružu ne idu, već su se i oni prebacili na virtualnu prodaju i dostavu. Puno više ljudi javilo im se tako, reći će nam, nego na placi samoj u Gružu, pa čak planiraju i ostaviti ovaj način prodaje… Facebook je kaže, čudo, sin Marko postavio je objavu na virtualnoj placi o prodaji artičoka i one su planule! Kako neće, kad su ljudi gulozni, smije se. I ne samo na njih, već i na domaće, neprskane jagode. A što je vama draže?

-Artičoku treba znati uzgajat’ i treba prodavati, a mati Kate je tu ‘doktorica za artičoke’. Plod ne možete ni vidjeti u travi, a ona je već izabere, ubere i spremi za prodaju – priča nam. Artije znati i ubrat’! Ne možeš procvjetanu čoku treba posaditi i ako treba i dvije godine čekati na ‘pravu stvar’, reći će nam dalje gospar Mladen. Ovaj mali, ukusni plod nije, ističe, zahtjevan za uzgoj, ali ako znate ‘oko njega’.
-I ne isplati se, iskreno. Stari ne mogu doći do place, mladi uglavnom ni ne znaju što je to, čast iznimkama! Inače, nas vam u Rijeci dubrovačkoj ima tek nekolicina koji uzgajamo artičoke, a svake godine govorimo kako ćemo smanjiti – kaže kroz smijeh. A mi se iskreno nadamo kako obitelj Buconić od artičoka neće odustati jer nema ljepše od domaće. Lijepo je čuti i to kako gosparu Mladenu pomažu i dva sina, koliko stignu – zasad još mogu jer je ‘korona’ jednome nakratko ‘zaustavila’ studiranje, a drugome kadeturu.

Čekaš proljeće i to je to
Inače, obitelj Buconić artičoke uzgaja iz sjemena starih sorti, što nas je posebno oduševilo.
-Sve vam je do zemlje! Komolac je, recimo, poznat po matrikalima za Mrtvi dan jer je ovo podneblje gdje sunce rano zađe, velika je rosata, zemlja je teška i drži vlagu, a artičoke su na pržinati, zemlji koju ako zaliješ ujutro, već popodne bude suha. Ako je artičoka suha, nema srce i ako nije mesnato iznutra, to vam je kao da jedete opanak. Tako da se mora zalijevati i zalijevati, ali imamo sustav ‘kap po kap’, upališ motore i dobro je! Inače, nije ona teška za uzgoj… Njen posao je procvjetati, usahnuti kad dođe ljeto, pokosi se i iz batrljaka krene opet dogodine, iz gomolja. Ako se ima presađivati, a najbolje je u desetom mjesecu, to je sve. Čekaš proljeće i to je to. E, treba i uzorati dva puta! Starije artičoke su pune trave jer su u kanalu, ali što ćete, trava stalno udara. Malo izgleda k’o džungla, ali barem onda znate da nema cidokora – smije se dalje gospar Mladen. Kaže, ima 56 godina, a u životu artičoku nije ubrao. Za to je zadužena mati Kate. On – za sve ostalo.

-Imam sjeme od pokojnog đeda što je umro 1982. godine. On je uvijek sadio artičoke, čeprkao i rasađivao i to sjeme čuvamo do dan danas. Vidio sam svakakve artičoke, crvene, talijanske… A razlika je velika – ističe dalje. Sadi i ostalo, pomadore, blitvu, balančane, malo patata za familiju, kaže drugo se ni ne isplati više.
-Sve ima svoje razdoblje. Ne možeš u zimu nešto posijati ako ne ide. Tu su još i rotkvice, rikula, luk… Inače, gdje su bile patate posadio sam pedeset stabala trešanja – već su na rodu, nekoliko godina, ali ove godine neće biti baš dobar urod. Nema veze, prošle godine je bilo dobro. Ne tretiram ničim pa će doći druge i uskoro ćemo nadam se još u njima uživati – ističe.

Za kraj smo ostavili ono najslađe – domaće jagode. I ove komolačke su posebne, jedinstvene.
-Jagode su odlične, a ljudi gulozni – priča kroz osmijeh u baštini. I sami smo se uvjerili u ‘istinitost ove objave’.
-Ne prskam, ne štitim ih… Sad će krenuti vrijeme kad će se jagode izmaćati, a ako se izmaćaju, neka, neću ih prskati! Cijenu im stavim istu otkad krenu pa dok ne finu – 20 kuna pola kila. Mislim da je to u redu, a kako stalno dobivamo komplimente za njih, čini mi se da smo na dobrom putu – zaključuje gospar Mladen svoju obiteljsku poljoprivrednu priču iskrenim riječima:
‘Hoću da plod sazri i da su ljudi zadovoljni, a ne da pola bace!’

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Silvio Nardelli nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, mora vratiti 900 tisuća kuna!

Dulist

VAL OTKAZA NA N1 Među 26 otpuštenih i poznata lica hrvatskog novinarstva

Dulist