Aktualno

OPASNA IGRA Tko je laserom ometao zrakoplov pri slijetanju na Čilipe?

aerodrom zracna luka 240415 5

Posada na večernjem letu OU/CTN664 iz Zagreba, prošli je četvrtak prilikom finalnog prilaza stazi 12 ZL Dubrovnik, ometana laserom iz smjera Cavtata.

Spomenuto ometanje laserom, zabilježeno na našem aerodromu, prvi je takav slučaj u 2017. godini, kako je istaknuo prvi časnik na zrakoplovu Airbus 320 Tomislav Dolovski u razgovoru za Avioradar.

Dolovski, koji je zadužen za sigurnost u Croatia Airlinesu, rekao je kako je ovo ozbiljan problem i naglasio kako se u ovakvoj opasnoj situaciji kao posljedica može javiti i trajno oštećenje vida.

-Ometanje zrakoplova laserom u toj finalnoj fazi leta može imati katastrofalne posljedice te je ta ‘igra’ u našem zakonu opisana kao prekršaj i propisana kazna seže do 15 000 kuna. Nemojmo zaboraviti da u slučaju tih katastrofalnih posljedica više niste u prekršaju već ste počinili kazneno djelo. Pojedine države su se već pobrinule da ste počinitelj kaznenog djela samim ometanjem, što se iskreno nadamo da će biti slučaj i kod nas, što prije – prenosi Avioradar i apelira građane da ‘takve stvari ne rade i da prijave počinitelje policiji ako uoče da to netko radi’.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

Pronađeni Česi nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

PLENKOVIĆ O FRANKOVIĆU I USTAŠKOM POZDRAVU ‘To nije bilo primjereno, nema nikakve dileme’

Dulist