Sport

OMILJENI NOGOMETNI SUDAC NIKOLA MAGE Pamtim samo sretne dane!

Nikola Mage

Sudio je od malog do ‘velikog’ nogometa, prvu ligu, utakmice hrvatske malonogometne reprezentacije, a danas djeci od sedam do devet godina. Oni ga, uz svoje roditelje i trenere obožavaju, što nam je i sam potvrdio. Naime, tijekom svoje karijere je od 1980. do 2004. godine sudio na tisuće utakmica, ali zbog prometne nesreće se morao oprostiti od zviždaljke na službenim utakmicama. Riječ je o Dubrovčaninu Nikoli Magi, 63-godišnjaku s 44 godine rada i iskustva u suđenju nogometnih utakmica. Za DuList je ispričao o svojoj sudačkoj karijeri i životu s nogometom, odnosno kako je došlo do toga da postane sudac. Na početku je htio igrati, ali sudbina je htjela da stvori drugu karijeru koja mu je donijela jaku puno dobrih trenutaka, ali i nekih loših.

Dvije lijeve

– Nogomet sam počeo pratiti sa šest godine pa sam od te 1967. pogledao sva svjetska nogometna prvenstva. Želio sam i igrati pa sam se našao u sastavu bivšeg nogometnog kluba Hotelijersko-turističkog poduzeća Dubrovnik (HTP), međutim nikad nisam zaigrao za prvi sastav. Tada mi je pokojni Marko Pehar rekao kako imam dvije lijeve noge. Bilo je dosta boljih igrača od mene. Međutim, bio sam veliki zaljubljenik u nogomet pa sam se našao u svijetu nogometnih sudaca – rekao je Mage te dodao kako mu je kćer obećala napisati knjigu o njegovoj sudačkoj karijeri.

– Svašta se događalo od kada sam počeo suditi. Ima lijepih uspomena, ali i onih tužnih. Međutim, kako pjesma kaže, pamtim samo sretne dane! Kroz svoj rad sam obišao mnoge krajeve, a sudio sam na preko pet tisuća utakmica u svojoj karijeri koja je započela u desetom mjesecu daleke 1980. godine i koja traje već 44 godine. I sve sam bilježio. Od samih početaka imao sam mali rokovnik u koji sam sve zapisivao. Međutim, jednom prilikom mi je ukradena torba sa svom opremom koju sam imao, zajedno sa mojim rokovnikom. Nakon te krađe dugo nisam ništa bilježio – priča nam Mage, koji je od 1990. zabilježio svaku utakmicu u kojoj je sudio. Sve igrače, glavnog i pomoćnog suca, dodijeljene crvene i žute kartone i rezultate utakmica.

– Zadnja moja službena utakmica bila je 17. travnja 2004. godine. Nekoliko dana nakon nje doživio sam prometnu nesreću. I to je bio službeni kraj. Danas sudim nogometnu ligu do devet godina, a uz to i manje turnire poput onih koje organizira Škola nogometa Du Talent iz Dubrovnika – ispričao je Mage. A koliko ponekad zna biti teško suditi djeci, ne zbog njihove igre već zbog dobacivanja upadica roditelja s tribina ispričao nam je zgodu kada mu je gotovo prekipjelo.

Evo vama pištaljka!

– Jednom sam u Gospinu polju sudio utakmicu djeci do devet godina gdje je jedan otac s klupe cijelo vrijeme govorio kako nemam pojma o svome poslu. Toliko mi je prekipjelo pa sam prekinuo igru, okrenuo se gospodinu i rekao: ‘evo vama pištaljka, ja ću sjesti na vaše mjesto te svako nekoliko sekundi vama pronaći grešku’. Naravno, utakmica je ubrzo nastavljena, a tata s tribina se povukao i nije do kraja utakmice više pisnuo – ispričao je kako izlazi na kraj s nadobudnim roditeljima. Međutim, od takvih situacija još je više razočaran novim VAR nogometnim sustavom. Uveden je posljednjih godina i trebao bi riješiti sve nedoumice na terenu, ali to i nije baš tako.

– Taj sustav je trebao kontrolirati dio utakmice gdje se gleda je li lopta prešla crtu gola ili ne. Bilo je to dobro zamišljeno, ali se danas VAR sustav koristi za potpuno druge situacije – rekao je Mage, koji s nestrpljenjem čeka srpanj i nastupe Hrvatske na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. A kakva su mu predviđanja?

– Nadam se da će Hrvatska nogometna reprezentacija dogurati daleko, ali žao mi je što nema naših sudaca. Očekivao sam da će barem Duje Strukan suditi, ali odgovorni sada sumnjaju u domaće suce zbog problema u Hrvatskoj nogometnoj ligi jer su se određeni klubovi požalili na njih – rekao je i na kraju pozvao mlade da dođu probati suditi te kako mogu daleko dogurati ako se pokažu.

Tri pitanja Vlatku Markoviću

Mage je dvije godine bio povjerenik treće lige od Prevlake do Posedarja. Za to vrijeme je, prisjetio se, sudjelovao i na sastanku s Vlatkom Markovićem, tadašnjim predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza.

– Pred pedesetak ljudi sam pitao pokojnog Markovića, je li ikada vidio da je igrač nokautirao suigrača kada bi ovaj promašio gol s dva metra? Odgovor nisam dobio. Nastavio sam i pitao drugo pitanje: ‘Je li ikada vidio da je trener ušao u teren i nokautirao igrača?’. I opet je nastala tišina. Na kraju sam ga pitao i treće pitanje: ‘Je li ikada vidio da je gledatelj utrčao na teren i tog igrača nokautirao iz razloga što je promašio prazan gol?’ Nisam dobio odgovor ni na to pitanje, ali zato su odlučili kako je sastanak završen – ispričao je crticu iz svoje povijesti Mage.

Pročitajte još

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist

Španjolska osvojila Euro!

Dulist

Završen 10. Dubrovnik DUB Bowl

Dulist