Prikle, svima omiljena blagdanska poslastica, završile su i na jednoj od najvećih inernetskih stranica za zabavu – 9GAG-u. Sudeći po komentarima ispod slike, prikle su očito poznate i diljem svijeta, no ipak ‘dominiraju’ u našim krajevima!
A ovako o priklama piše blogerica Ana Marija na svom blogu ‘Da mi je nešto slatko…’, a ovdje pak pročitajte sve o 9AG-u.
U Dubrovniku se zovu prikle, drugdje po obali fritule ali kakav god im naziv bio, uvijek ih se rado jede. Često se pripremaju u vrijeme blagdana (naročito je za post popularna njihova verzija bez jaja), ali nitko vam ne brani da u njima uživate i kad nije tipično vrijeme za njih!
1 jaje
10 žlica brašna (ne prepunih)
1 jogurt
1 šećer-vanilija
0.5 praška za pecivo
1 žlica ruma
3 dkg cukara
– Pomiješajte sve tekuće sastojke
– Pridodajte im krute i umiješajte jedno dosta mekano tijesto
– Dobro ugrijte ulje i zatim malo smanjite
– oblikujte pomoću žličice male kuglice i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju
– pazite da ulje ne bude prevruće jer će onda prikle pocrniti izvani, a u sredini će ostati sirove
– Vadite ih na salvetu koja će „popiti“ višak ulja