Aktualno

OKUPILO SE STARO DRUŠTVO IZ 1948. Gimnazijalci proslavili 70 godina mature!

godisnjica mature18

Maturanti dubrovačke Gimnazije generacije 1948. godine okupili su se ovog kišnog petka na proslavi velike i lijepe obljetnice – 70 godina mature!

Na okupu se tako našlo staro društvo nekadašnjeg 8a i 8b razreda: Stanka Bogdanović, Jagoda Buić, Slavica Jelić, Vesna Pavlović, Meri Agazzi, Nevenko Bilobrk i Đuro Dabelić. Kako su nam rekli, do prije pet godina, kada su proslavili 65. obljetnicu, okupljali su se svake godine, kako je tko mogao doći.

Na današnje veselo okupljanje u Dubravci na Pilama, nisu mogli doći Đuro Kojan, Medi Čurlin (Đivanović), Ivo Muratti i Pavica Ribar (Glavić), a od posljednjeg okupljanja napustili su ih Vlatko Bareza, Ivo Bakija, Božo Kolić, Mato Šarić i Vinko Tecilazić, kojih su se ovom prilikom posebno sjetili.

Od ovog društva najpoznatija gimnazijalka svakako je nagrađivana, svestrana umjetnica Jagoda Buić. Diva koja je uvijek u akciji, baš kao i ostatak ovog veselog društva ne daje se godinama. A Dubrovnik, i svoju Kolorinu, već desetljećima smatra svojim domom. Ova po svemu osebujna umjetnica ime je koje ćete čuti u teatru, kostimima, scenografijama… Predstavama, baletima, operama, filmovima, a trag ostavlja u suvremenoj tapiseriji, zbog koje je pozna cijeli svijet. Danas je s nama podijelila angedotu vezanu upravo uz pok. Iva Bakiju.

-Upravo mislim na dragoga Bakiju i Tecilazića, moje kolege kojih više nema. Sjećam se što mi je rekao Bakija: Ti si meni uništila život. Bila si jedina koja u školi nisi imala nijednu četvrticu, a do tada sam ja imao samo jednu, a ti si imala sve pet – prisjetila se Jagoda Buić riječi svog kolege Bakije od prije godinu dana.

Gospar Đuro Dabelić naglasio je kako je ovo bila vrlo uspješna generacija u kojoj je bilo istaknutih inženjera, doktora, arhitekata, pravnika, ekonomista i plivača, ministara, predsjednika Vrhovnog suda pa i gradonačelnika, misleći pri tome na Nikolu Grilla, koji nije maturirao s njima, ali je bio njihova generacija.

A na pitanje čega se, onako na prvu, posebno sjeća, rekao je:
-Ja sam ti se bio zaljubio u Stanku, ali me je ostavila. I to zbog jednog Korčulanina jer je im’o gumiđonke, a ja nijesam – našalio se gospar Đuro prisjećajući se srednjoškolskih dana.

Što nam je sve reklo ovo veselo društvo uz 70. obljetnicu mature pročitajte u tiskanom izdanju DuLista. 

 

afr

Pročitajte još

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist