Grad

Održano predavanje o 4. industrijskoj revoluciji

veza3

U organizaciji Pomorskog odjela, prof. dr. sc. Ivica Veža, profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, održao je predavanje s temom „Na putu prema inovativnom i pametnom poduzeću (4. industrijska revolucija)“ 11. travnja 2014. Predavanju su nazočili studenti Pomorskog odjela, nastavnici Sveučilišta, predstavnici HGK – Županijske komore Dubrovnik, DURA-e i DUNEA-e.
U uvodnom dijelu predavanja analizirao je osnovne megatrendove koji karakteriziraju početak 21. stoljeća: starenje društva, individualizam, korištenje novim tehnologijama, proces globalizacije, urbanizaciju i održivost.
Uvođenjem Interneta, stvari i usluga u proizvodne sustave, najavljuje se 4. industrijska revolucija: Industrija 4.0. Ona se temelji na kibernetsko-fizičkom proizvodnom sustavu, odnosno na modelu „Pametne tvornice“ („Smart Factory“ ili „Smart Enterprise“). Pametna tvornica sadrži sljedeće značajke: proizvodnju pametnih personaliziranih proizvoda, pružanje usluga uz proizvodnju proizvoda, te visoku razinu suradnje.

Proizvodnja je i danas, kao što je uvijek bila, kamen temeljac gospodarstva razvijenih zemalja. Bitna prednost pametne tvornice je da se temelji na znanjima i vještinama sudionika na svim razinama, od tvorničkih radnika do znanstvenika, inženjera i menadžera. Vizija inovativnog pametnog poduzeća za sljedeću generaciju proizvodnje može se sažeti u sljedećim značajkama: lean (vitka proizvodnja), fleksibilnost, agilnost, učinkovitost, korištenje nužnih informacija, jasna predviđanja i sigurnost. Sve ove osobine rezultiraju dugoročnom održivošću. Profesor Veža govorio je i o osnovama njemačkog modela Industrije 4.0 i njegove korisnosti za gospodarstvo.

Profesor Veža je objavio deset knjiga, 30 radova u časopisima i više od 180 radova na domaćim i inozemnim simpozijima. Specijalizirao se na institutima: Fraunhofer – IPA Stuttgart, Fraunhofer – IPK Berlin i RTWH Aachen – tri godine. Bio je gost profesor na Nagoya University u Japanu 2007. Radio je tri godine u Brodogradilištu Split i bio je direktor razvoja u Jugoplastici Obuća. Član je European Academy of Industrial Management, Odjela strojarstva i brodogradnje HATZ i dr. Osnovao je Brodograđevni klaster Splitsko-dalmatinske županije, dopredsjednik je Lean inicijative Hrvatske. Vodio je više desetaka inozemnih i domaćih znanstvenih i stručnih projekata.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist