Aktualno

Održana konferencija ‘Budućnost RCK Dubrovnik’ u hotelu Argosy

buducnost rck dubrovnik 1

Danas je završila dvodnevna Završna konferencija Projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik pod nazivom “Budućnost RCK Dubrovnik” koja se održala u hotelu Argosy 23. i 24. studenog 2023. godine.

Prvog dana održano je učeničko natjecanje u kuhanju Kup sv. Vlaha (Black Box), dok je drugi dan na konferenciji predstavljen pregled aktivnosti i postignuća koji su ostvareni kroz trogodišnji projekt Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Na današnjoj konferenciji nazočne je pozdravio ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Antun Perušina i zahvalio se Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, Dubrovačko–neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku koji su podržali ovaj projekt i doprinijeli njegovu uspješnom završetku. Kroz projekt su ostvareni temeljni zadaci projekta, ojačati kompetencije nastavnika škole i podići infrastrukturu na višu razinu. Posebnu zahvalu ravnatelj Perušina uputio je kolektivu Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik koji su svojim predanim radom iznijeli ovaj projekt i koji su u suradnji s mentorima iz gospodarstva i privrede doveli do stvaranja novog obrazovnog programa kuharski tehničar / tehničarka koji se od ove godine eksperimentalno izvodi u školi i za koji je kod upisa učenika izazvao veliki interes. Istaknuo je jaku suradnju projektnih partnera i snažnu potporu tehničkog partnera Baskijskog kulinarskog centra čiji su predstavnici Idoia Calleja i Alberto Rodriguez danas sudjelovali u konferenciji izloživši svoja iskustva i dojmove tijekom provedbe ovog programa.

– Hvala svima koji su nam na ovom putu pomogli da dođemo do kraja projekta i obećavam da ćemo sve što ste nam pružili i omogućili nastaviti koristiti kao dobri domaćini i da ćemo dati sve od sebe da izvršimo što se od nas u budućnosti očekuje – istaknuo je ravnatelj Perušina.

Gospodin Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća grada Dubrovnika obratio se prisutnima i čestitao timu Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik u ime gradonačelnika Mata Frankovića, u svoje osobno ime i svih kolega iz grada Dubrovnika na uspješno provedenim projektnim aktivnostima.

Posjetimo se da je grad Dubrovnik kupio od Republike Hrvatske Villu Čingriju za 17 milijuna kuna i ustupio prostor za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik kao jedan od ključnih elemenata za rješavanje prostorne infrastrukture projekta koji će po završetku radova na uređenju biti snažna potpora ovom projektu.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina uputio je čestitke svim članovima tima i projektnim partnerima ovog izuzetno značajnog projekta. Centri kompetencija u turizmu strateški je projekt Ministarstva turizma i sporta kojima je ministarstvo osiguralo sredstva da bi se adekvatnim obrazovanjem prilagodili situacijama na tržištu i uspješno odgovorili na izazove koje postavlja današnji turizam.

Tajnik Glavina naglasio je da svi koji su sudjelovali u realizaciji projekta trebaju biti ponosni jer dugogodišnji rad na projektu pokazuje prve rezultate i izrazio punu podršku Ministarstva turizma i sporta u daljnjem radu Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić pridružio se iskrenim čestitkama na angažmanu i provedbi projekta koji je izuzetno važan za turizam i ugostiteljstvo naše županije. Župan Dobroslavić naglasio je da je Dubrovnik bio i biti će destinacija izvrsnosti i da u tome treba uvijek napredovati što jedino možemo postići kvalitetnim obrazovanjem stručnih kadrova.

Nakon uvodnih obraćanja članovi projektnog tima predstavili su aktivnosti koje su proveli tijekom projekta.

Voditeljica Projekta Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik Hilarija Lozančić Benić zahvalila se na izuzetnoj suradnji i potpori, osnivaču Dubrovačko-neretvanskoj županiji, partnerima projekta Sveučilištu u Dubrovniku, Baskijskom kulinarskom centru, Ustanovi za obrazovanje odraslih Callidus i gospodarstvenicima Valamar rivijeri, Jadranskim luksuznim hotelima, Grand hotelu Imperial, Sheraton Dubrovnik rivijera, Mint Mediji, srednjim školama iz Metkovića, Ploča, Korčule i Opuzena te Centru za poduzetništvo Dubrovnik. Voditeljica Lozančić Benić prezentirala je tijek projekta, kojim su se izazovima suočavali i kako su ih rješavali da bi došli do uspješnog završetka projekta. Upoznala je prisutne o promocijama i tematskim događanjima koje su odradili tijekom projekta i fazama uspostave infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik, o radovima nadogradnje i rekonstrukcije objekata Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Akademisa Garište i Akademisa Villa Čingrija.

Ivana Luetić Hotko prezentirala je programe koji se provode u Centru za obrazovanje odraslih Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik. U nastavku su slijedile prezentacije Lore Bošković “Uloga promidžbe u projektnim aktivnostima” i Idoia Calleja iz Baskijskog kulinarskog centra “Challenges of training in gastronomy”.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist