Aktualno

ODGODA ILI…? Propusnice za zonu oko Grada tek krajem godine, kažnjavanje od 1. ožujka

GRAD MINCETA ZIDINE USJEK ZAGREBACKA KAPELICA4

Grad Dubrovnik počet će s izdavanjem propusnica za ulazak u zonu posebnog prometnog režima tek krajem godine! Rekao je to ovog četvrtka gradonačelnik Mato Franković odgovarajući na pitanja novinara tijekom obilaska radova na izgradnji ceste Tamarić. Napomenuo je kako izdavanje propusnica ranije nema smisla budući da se nalazimo u testnoj fazi, sve do 1. siječnja.
-S izdavanjem propusnica krenut ćemo tek krajem godine. Prije toga nema potrebe jer je u ovom trenutku testna faza, sve do 1. siječnja. Do tada ćemo u sustav uvesti sve one koji imaju povlaštene parkirne karte i testirati kako sustav dodatno funkcionira. Bus web shop je već spojen, a vrlo skoro će biti spojeni i parkinzi Ploče i Pile budući da će se tu morati rezervirati parkirno mjesto kako biste uopće mogli ući u zonu. Svi sustavi su uvezani i to je bilo ključno – rekao je gradonačelnik.
Međutim, napomenuo je kako službena primjena zone posebnog prometnog režima kreće 1. siječnja, kako je to izglasano na Gradskom vijeću, dok će se s kaznenim elementima krenuti od 1. ožujka.
-Ako netko nešto prekrši, kazne će dobivati od 1. ožujka – dodao je.
Ipak, u Odluci koju su gradski vijećnici izglasali u svibnju ove godine piše da će se s primjenom Odluke krenuti već 1. rujna ove godine (u testnoj fazi, kako su dodatno kasnije objasnili iz Gradske uprave), dok odredbe Odluke o novčanim kaznama stupaju na snagu 1. siječnja 2025. Evo što je o svemu rekao sam gradonačelnik na sjednici Gradskog vijeća 9. svibnja.
-U budućnosti ćemo odluku morati više puta i mijenjati. Prvi smo grad u RH koji donosi ovakvu odluku te nemamo prethodno stečeno znanje. U određenom razdoblju ćemo učiti što trebamo popraviti i kako ići dalje. U tom smjeru ide i moj prvi amandman, a odnosi se na vrijeme kada kreće primjena ove odluke – objasnio je tada gradonačelnik te istaknuo kako kaznene odredbe, sukladno njegovom amandmanu, stupaju na snagu 1. siječnja 2025., a primjena počinje 1. rujna kako bi se završila cjelokupna infrastruktura potrebna za uvođenje zone.
-1. rujna imamo i element učenika, profesora, roditelja, stanovnika Župe, Konavala i Dubrovačkog primorja koji dolaze u zonu. Želimo 1. rujna vidjeti koje smo sve pogreške napravili kako bismo sve mogli ispraviti do 1. siječnja – rekao je nadalje, između ostaloga.
Nejasno ostaje stoga čemu bi trebala služiti testna faza od 1. rujna 2024. do 1. siječnja 2025. ako se tijekom tog razdoblja neće izdavati propusnice. Kakve se pogreške bez njih mogu uočiti?
Gradonačelnik se danas osvrnuo i na završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima
-Sve funkcionira, a kao što ste mogli vidjeti, ostavili smo svu signalizaciju i dalje upaljenu. Gledamo još na koji način dodatno vizualno pojačati informaciju prema svim posjetiteljima grada Dubrovnika. Zadovoljni smo kako sve funkcionira i kako sustav nadzornih kamera sve to skupa prati, automatski se mogu izdavati rješenja o kazni u trenutku ako ste ušli u zonu bez propusnice. Cijeli sustav je automatiziran što će komunalcima olakšati posao. Ove kamere mjere i brzinu, a izvjesno je da će vrlo skoro jedinicama lokalne samouprave biti dozvoljeno postavljanje kamera za mjerenje brzine kako bi na taj način regulirali i taj aspekt prometnog dijela u gradovima – rekao je te naglasio kako je svima poznato kako se ulicama, a posebno u zoni oko Grada u noćnim satima pojedinci gasiraju motorima. To će se kamerama moći prevenirati.

Pročitajte još

Trajekt ‘Oliver’ u kvaru, pluta u Korčulanskom kanalu

Dulist

SUTRA NA KALAMOTI u Villi Rose glazbeni spektakl koji se ne propušta

I na aerodromu se osjeća manjak radne snage, motiviraju zaposlenike izdašnim nagradama

Ivana Mijić Vulinović