Kroz prizmu zakona

Odavanje prostituciji ‘košta’ od 20 do 100 eura, svodništvo do 10 godina zatvora

Prostitucija (Ilustracija)

Prostitucija i turistička sezona očito idu ruku pod ruku, o čemu svjedoče naše sugrađanke, vlasnice apartmana koje su nam se javile s pričama o pružanju usluga u njihovim apartmanima, a o čemu smo pisali. Polemika oko prostitucije uvijek je aktualna. Prema jednima bi je trebalo legalizirati, dok su prema drugima postojeće kazne male i treba ih postrožiti. Ovaj ću vam put predstaviti hrvatsku zakonodavu regulative prostitucije.

Prekršaj
‘Tko se odaje prostituciji, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 20 do 100 eura ili kaznom zatvora do 30 dana’ – propisano je u članku 12. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Dakle, odavanje prostituciji, uzmemo li u obzir predviđenu novčanu kaznu koja se najčešće i izriče, ne ‘košta’ previše. Štoviše uzme li se u obzir zarada prostitutki iznos novčane kazne je zaista minoran. Posve je drugačija situacija po pitanju organizacije prostitucije koje je, za razliku od odavanja prostituciji koje je ‘obični’ prekršaj, kazneno djelo.

Svodništvo
U Glavi 16. Kaznenog zakona ‘Kaznena djela protiv spolne slobode’ Članak 157. nosi naziv ‘Prostitucija’, ali u suštini se odnosi na organizaciju prostitucije, ponajviše svodništvo.

‘Tko radi zarade ili druge koristi osobu namamljuje, vrbuje ili potiče na pružanje spolnih usluga ili organizira ili omogući drugoj osobi pružanje spolnih usluga, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina’ – stoji u prvom stavku, dok se drugi stavak odnosi na kvalifirani, laičkim rječnikom teži, oblik ovog kaznenog djela.
‘Tko drugu osobu radi zarade silom ili prijetnjom, obmanom, prijevarom, zlouporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa zavisnosti, prisili ili navede na pružanje spolnih usluga, ili tko koristi usluge takve osobe uz naplatu, a znao je ili je morao znati i mogao znati za navedene okolnosti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.’ – propisano je.
‘Tko putem sredstava javnog informiranja i drugih sličnih sredstava oglašava prostituciju druge osobe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.’ – jasan je stavak 3. Logično, prostitucija se kao protupravna djelatnost ne smije reklamirati, ali svima nam je poznato da se u pozadini oglasa tzv. escorta zapravo krije prostitucija.
Bitno je još istaknuti kako je bez utjecaja je na postojanje kaznenog djela prostitucije okolnost je li osoba koju se namamljuje, vrbuje, potiče ili iskorištava za prostituciju na to pristala ili se već time bavila.

Protjerivanje stranaca
Temeljem Zakona o strancima može se iz Republike Hrvatske protjerati osoba koja se odaje prostituciji ili pak koja je istu organizirala. Članak 189., između ostaloga, predviđa da se ‘državljanina treće zemlje može protjerati ako… počini prekršaj iz propisa o javnom redu i miru’. Dakle, navedeno omogućava protjerivanje osoba koje su se odale prostituciji jer je, kako je ranije u tekstu navedeno, to prekršaj protiv javnog reda i mira. Nadalje, može se protjerati osoba koja je počinila kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti, a za kazneno djelo ‘prostitucija’ iz našeg Kaznenog zakona se progon vrši po službenoj dužnosti. Dakle, može se protjerati iz države strance koji organiziraju prostituciju, kao i one koji koriste usluge osoba koje su silom, prijetnjom, obmanom, prijevarom, zlouporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa zavisnosti, prisiljene ili navedene na pružanje spolnih usluga, a znali su ili mogli znati za navedene okolnosti.
Evidentno korištenje usluga prostitutki se, osim u navedenom iznimnom slučaju, u Hrvatskoj ne kažnjava.

A KAKO JE U OSTATKU EUROPE?
Naš vijećnik Roko zna trendove…
Naš gradski vijećnik Roko koji je većinu sablaznio prijedlozima o otvaranju javne kuće u Dubrovniku, čemu bi naravno morala prethoditi legalizacija prostitucije, očito je dobro upoznat s europskim trendovima. Prostitucija se tako legalizirala i zakonima pomno regulirala kao djelatnost u: Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji, Švicarskoj, čak i Grčkoj, Mađarskoj, Latviji i Turskoj. Velika Britanija, Španjolska, Portugal, Švedska, Norveška, Francuska, Italija, Češka i Poljska imaju posve suprotan model od našeg. Kriminaliziraju se, dakle i kažnjavaju, ‘mušterije’, ali ne i osobe koje se bave prostitucijom. Naša zakonska regulativa prostitucije slična je onoj kakvu imaju: Rusija, Ukrajina, Bjelorusija, Srbija i Crna Gora.

Pročitajte još

USTAVNA DILEMA Hoće li Srbi i ostali s dvojnim državljanstvom biti obvezni služiti u Hrvatskoj vojsci?!

Obijesna vožnja i visina kazne za prometne nesreće

Ivana Mijić Vulinović

Je li tri mjeseca istražnog zatvora kratko? Što je s mjerama opreza?

Ivana Mijić Vulinović