Od vinograda do etno-kuće: Studenti istražili najbolje primjere agroturizma u Konavlima

Udruga Agroturizam Konavle i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Dubrovniku organizirali su u petaak terensku nastavu za studente 1. i 2. godine stručnog studija Hoteljerstva i gastronomije. U sklopu posjeta obišli su više prepoznatljivih i reprezentativnih konavoskih gospodarstava — s ciljem da studenti upoznaju autentične primjere seoskog turizma, tradicionalne proizvodnje i načina poslovanja pojedinih gospodarstava.

Među posjećenim lokacijama bile su: Seoska kuća Čilipi (obitelj Novaković) — domaćinstvo koje objedinjuje vrt, farmu s domaćim životinjama, etno-muzej, vinski podrum, konobu i izložbeno-prodajni prostor, te nudi doživljaj sela nekada i danas. Vinarija Crvik — vinarija s višestoljetnom obiteljskom tradicijom, poznata po autohtonim sortama poput maraštine i plavca malog, ali i po modernim tehnikama proizvodnje vina. Izletište Kameni Mlin — mjesto gdje su studenti mogli vidjeti kako funkcionira mlin i stupa, upoznati tradicionalne metode dobivanja brašna i vune za šivanje te kušati domaće proizvode. OPG Niko Đivanović — gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda i vina te predstavlja primjer male obiteljske proizvodnje u ruralnom turizmu. Agroturizam Kameni Dvori — smještajni i ugostiteljski objekt s dodatnim sadržajima, poznat po domaćoj hrani, vinu, maslinovom ulju i autentičnom ruralnom ambijentu.

Ovaj obilazak omogućio je studentima da u stvarnom okruženju vide kako se ruralna tradicija, proizvodnja hrane i vina, smještaj i gastronomija mogu integrirati u atraktivnu turističku ponudu. Terenska nastava dio je projekta “Nova generacija 3” Ministarstva turizma i sporta RH.

Povezano

Dulist PROMO