Aktualno

Od početka godine u Župi pet ugriza pasa

opasan pas psi

U prva četiri mjeseca 2016. godine na području Općine Župa dubrovačka dogodilo se pet ugriza pasa. Tu informaciju potvrdio nam je voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo Općine Župa dubrovačka Jure Marić.

-Od tih pet pasa za dva smo utvrdili vlasnika, a u tri slučaja vlasnici su nepoznati pa se pse smatra napuštenima. Protiv dva poznata vlasnika pasa, a riječ je o ugrizima od 25. ožujka i 10. travnja, u tijeku su upravni postupci, prikupljanje podataka o upisu pasa u registar, datumima cijepljenja i donošenje obveznih prekršajnih naloga zbog toga što je njihov pas bio na javnoj površini bez povodca i nadzora, te je ugrozio sigurnost ljudi. Za ovaj prekršaj novčana kazna iznosi tisuću kuna – rekao nam je Marić.

Dodao je kako Općina ove slučajeve nije dužna prijaviti policiji, a svih pet slučajeva Općini je prijavio Odjel za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

-Prema dobivenim podacima i drugim saznanjima ugrizi nisu rezultirali težim ozljedama – zaključuje Marić.

‘Komunalci ne rade svoj posao’
Predsjednica Društva za zaštitu životinja Anica Sambrailo, s druge strane, ne slaže se s Marićevom konstatacijom kako su vlasnici ‘nepoznati’. Ističe kako župski komunalni redari, odnosno Općina Župa dubrovačka, ne posjeduje aparat za očitavanje čipa.

-Župski komunalni redari pse identificiraju ‘od oka’ – kaže nam Sambrailo, dodavši kako u Župi inače praktički nema pasa lutalica. Po njenom mišljenju, sve ih je manje, dok je neodgovornih vlasnika koji pse puštaju u šetnju bez kontrole sve više. Za Sambrailo nema dileme u čemu je bit problema.

-Nema komunalnih redara na terenu. Ljudi u Župi masovno puštaju pse da se prošetaju, a komunalni redari ne rade svoj posao kontrole, u smislu izdavanja kazni za prijestupe. Još uvijek imamo mentalitet sela, iako smo se pretvorili u grad. Komunalni redari se ovom problemu trebaju posvetiti i to je ključno. Ali oni ne vide da imaju problem. Ne bave se time jer im to odrađuje Društvo za zaštitu životinja. Oni nazovu, a mi psa pokupimo i brinemo – kaže Sambrailo.

Dodaje kako Društvo posjeduje tri aparata za očitanje čipa. Kad stigne dojava o pronađenom psu bez vlasnika volonteri Društva izlaze na teren i očitaju čip.

-U 99 posto slučajeva čip postoji. Potom nazovemo vlasnika i kažemo mu da dođe preuzeti psa. Ako pas nema čip i nema vlasnika, pobrinemo se za njega. Prije bi ih doveli na Žarkovicu, a sad imamo tri privremena udomitelja – govori Sambrailo.

U Župi 5, u Kninu – 89!
Za usporedbu ističe kako je tijekom 2015. godine u gradu Kninu zabilježeno 89 ugriza.
-Taj broj je velik, a slična je situacija i u drugim krajevima Hrvatske. Na našem je području taj broj iskreno mali, s ozbirom na neodgovorne vlasnike koji ih puštaju da se prošetaju – mišljenja je Sambrailo.

-Predvečer, dok šetate Mlinima, Srebrenom ili Kuparima, možete pronaći pse u šetnji bez vlasnika, a svi znaju čiji su – dodaje Sambrailo uz napomenu kako i psi u prisutnosti vlasnika također mogu ugristi.

Pročitajte još

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist