Aktualno

OD PETKA 30 NADZORA Na ispomoć stigli građevinski inspektori iz Zagreba!

inspektor mikulic frankovic 1

Dva građevinska inspektora iz Zagreba u idućih će šest mjeseci biti na ispomoći u Dubrovniku. Rekao je to glavni državni inspektor Andrija Mikulić nakon sastanka s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem. Tako će s kolegom iz Ploča u Dubrovniku nadzor nad gradnjom obavljati ukupno tri inspektora.
-Kao glavni inspektor donio sam osobno odluku da dva građevinska inspektora iz Grada Zagreba dođu ovdje na ispomoć i sljedećih šest mjeseci inspektori će se ovdje mijenjati i raditi nadzore. Naša osnovna djelatnost jest kontrola provede propisa i obavljanja poslova, gledat ćemo izvode li se objekti u skladu s građevinskim dozvolama. Dva inspektora koja su od petka na području grada Dubrovnika obavila su 30 nadzora i ustanovili određene nepravilnosti niže razine. Nijedna nije bila u smislu da treba zatvoriti bilo koje gradilište – rekao je glavni inspektor Mikulić. Inače, u dubrovačkoj ispostavi Državnog inspektorata radi dvadesetak ljudi, a među njima je i troje građevinskih inspektora koji će, rekao je Mikulić, u sljedećih šest mjeseci raditi kompletne svakodnevne nadzore.
-Prošle godine bilo je oko 400 predstavki na području Dubrovnika i županije. Preko 50 posto ih je riješeno, a sad će se riješiti preostali dio. Gradonačelnik i ja smo zaključili da moramo riješiti uzrok, a ne rješavati posljedice – rekao je. A što to konkretno znači?
-Ne možemo se dovesti u fazu da nam neki objekt nikne bez potrebnih dokumenata. Dakle, riješimo što je uzrok toga, nemojmo pustiti da netko napravi kuću s pet ili deset etaža pa onda ići s rješenjima o rušenju. To nema smisla, treba to spriječiti odmah u početku i zato je i ova ispomoć ovdje kako bismo krenuli u korijenu i vidjeli kakva je situacija – rekao je. Takvi primjeri od petka do danas nisu pronađeni.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je poznato kako uslijed jednog iznimno lošeg GUP-a koji je usvojen 2014. godine je došlo do prekomjerne gradnje, a na to ni naši sugrađani ne gledaju blagonaklono.
-Naravno, građevinski inspektorat ne može zabraniti gradnju nečega što je usvojeno sukladno GUP-u Grada Dubrovnika, ali može kontrolirati načine izvođenja gradnje i sve što je u njihovoj domeni. Zato mi je drago da se konačno formirao inspektorat na razini države koji je objedinio sve službe i koji će uvesti značajnog reda u prostor – rekao je gradonačelnik.
Naglasio je kako smo godinama imali dva inspektora u Dubrovniku. No, jedan je preminuo, a druga se inspektorica razboljela te smo ostali bez ijednog. U zadnji godinu i nešto dana pokrivala nas je, rekao je, inspektorica iz Ploča, no s obzirom na intenzitet gradnje smatralo se kako je ipak potrebno biti cijelo vrijeme prisutan u Dubrovniku.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist