Kultura

OD PANDEMIJE DO PREKIDA VEZE Sjajan program ovogodišnjeg Midsummer Scene festivala

midsummer festival pressica

Kazališni festival Midsummer Scene na veliku radost ljubitelja kulture vraća se ovog ljeta u nikad uzbudljivijem, novom ruhu! Festival se vraća u Dubrovnik vođen riječima Unmask her beauty to the Moon (Kad mjesečini čar svoju otkriva…), koje Ofeliji izgovara Laert u tragediji o Hamletu. Program započinje u subotu 28. kolovoza, a tim je povodom ovog četvrtka u Kazalištu Marina Držića održana konferencija za novinare.

Izvršna producentica festivala Jelena Maržić istaknula je kako se ovogodišnji Midsummer Scene otvara svjetskom praizvedbom monodrame s elementima farse A Poor Player (Bijedan glumac) čiji su autori Filip Krenus i Sean Aita. Osmišljena je i napisana upravo za Dubrovnik, odnosno kao imaginarna poveznica Grada i Londona. Komedija, koju izvodi hrvatski glumac s londonskom adresom, ujedno i producent festivala Filip Krenus, poigrava se idejom kako bi izgledao susret dubrovačke publike i engleskog glumca koji je greškom završio na Mediteranu, a ne na Baltiku. Može se pogledati 28. i 29. kolovoza te 1. i 2. rujna na sceni Kazališta Marina Držića. Tu je i izložba Zdenka Bašića, Tragom priča iz davnine’, koja se otvara 31. kolovoza, a moći će se pogledati sve do zadnje dana festivala 5. rujna. Bašić je ujedno scenograf i kostimograf spomenute predstave.

– Inspiracija za Poor Playera došla je iz razdoblja pandemije. Činilo nam se prigodnim napisati komad koji se bavi okolnostima u kojima smo trenutno. U 16. stoljeću za vrijeme Williama Shakespearea ako bi se kuga pojavila u Londonu, glumci bi spakirali svoje kostime i ukrcali se za brodove prema sjevernoj Europi. Odlazili bi u Nizozemsku, Njemačku, Poljsku i tamo bi izvodili svoje predstave vjerojatno donoseći zarazu sa sobom. Jedino je Dubrovačka Republika bila dovoljno mudra da uvede karantenu. Krenus i ja mislili smo da bi bilo jako zanimljivo dočarati kako bi bilo da se je jedan od tih glumaca slučajno ukrcao u krivi brod i stigao u Dubrovnik jer činjenica je da su oni najjužnije došli do Graza. Naš glumac nikad nije igrao glavnu ulogu u nekom komadu već samo one manje. Nikad nije postao poznat. Radio je s kazališnim družinama Shakespearea i vrlo mu je zavidan te misli da Shakespeare krade njegove ideje. Ova predstava mu je jedina prilika da zauzme središnje mjesto na pozornici – rekao je redatelj i koautor Sean Aita.

U komadu bit će nešto komedije, pjesme i plesa, dodao je. Također, bit će spomenuti neki povijesni podatci kako je biti ‘bijedan glumac’ jer zanimljivo u tom dobu mnogi glumci zapravo su bili oteta djeca koja su na taj zanat bila prisiljena.

– Video za ovu predstavu radi Zdenko Bašić kojem sam jako zahvalan i ovom prilikom želio bi najaviti njegovu izložbu Tragom priča iz davnine koja se dotiče njegovog rada koji traje već nekoliko godina. On prikuplja priče i ilustrira ih na poseban način. Gradi modele te ih ukomponira u ilustracije i to sve kombinira s pričama koje je prikupio u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ona ima posebnu mitološku čar jer je sjecište između keltske i slavenske kulture. Kao sakupljač priča nadovezuje se na Ivanu Brlić Mažuranić i ovo je ujedno najava budućeg prijevoda Priča iz davnine koji se temelji na drugom izdanju – objasnio je Krenus.

Maržić je najavila i gostovanje španjolske predstave ‘Bilo bi šteta, da biljke krepaju’ autora Ivora Martinića, dok se festival zatvara koncertom Danijele Pintarić koja će izvesti najpoznatije songove iz mjuzikla i filmova.

– Ta je predstava o prekidu dvoje mladih ljudi. Koncipirana je da se može staviti u bilo koji grad i kontekst. Glumci koriste svoja imena te na temelju toga daju posebnu draž – kazao je Krenus.

– Imamo jedan krasan program. Za svakoga će se pronaći nešto lijepo i vjerujemo da ćete uživati – zaključila je Maržić.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ NA ZAVRŠNOJ PRESSICI Svake iduće Igre mjerit će se po 75. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist

[VIDEO/FOTO] Orlando odlazi Zrinki Cvitešić, Papandopulo kvartetu i Simfonijskom orkestru HRT-a

Dulist

VIOLONČELISTICA CELINE FLAMEN Čeka nas romantičan Stradun Classic

Ivana Mijić Vulinović