Hrvatska

Od Nove godine duplo brži Internet, ograničene cijene i povlastice za siromašne

mobitel telefon internet

Svi operateri internetskih usluga od 2025. u Hrvatskoj će morati udvostručiti brzinu interneta sa aktualnih 7 na 14 megabita po sekundi. Naloženo je to iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) iz kojeg se saznaje i kako će mjesečne cijene osnovnog paketa usluga biti ograničene na 22,21 euro, a za socijalno ugrožene građane 6,77 eura, plus PDV.
Ova je odluka prošla javno savjetovanje tako da nema sumnje da će biti realizirana, ističu iz HAKOM-a. Na snagu će stupiti nakon što budu proglašeni tzv. USO operateri, odnosno operateri kod kojih svaka usluga mora biti dostupna svakom građaninu na njegov zahtjev. Do sada, odnosno još uvijek, jedini USO operater je Hrvatski telekom. Naime, ta će se obveza proširiti i na druge operatere pa će tako HT biti USO operater u svim geografskim jedinicama, A1 u njih 19, a Telemach u pet geografskih jedinica.
Postavlja se pitanje utvrđivanja koji su to ‘socijalni ugroženi građani’. IZ HAKOM-a su jasni kako su to korisnici: zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine bez osiguranog smještaja ili organiziranog stanovanja, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene branitelje i članove njihovih obitelji, novčane naknade za civilne stradalnike te korisnici naknade za ugroženog kupca energenata.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

Političke preferencije: HDZ zadržava vodstvo, SDP jača, Domovinski pokret u padu

Dulist

LOŠE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka poskupljuje gorivo!

Dulist

Marija Selak Raspudić službeno je najavila i predstavila predsjednički program

Dulist