Aktualno

Od 7 sati štrajk liječnika i medicinskih sestara

bolnica6

Članovi i članice sindikata liječnika i medicinskih sestara od jutros u 7 sati stupili su u štrajk, koji će, prema najavi, trajati do ispunjenja zahtjeva.

Ivica Babić iz Sindikata liječnika najavio je kako će bolnički sustav tijekom štrajka raditi kao nedjeljom, a uvjeren je kako će se štrajku odazvati 70 posto liječnika i medicinskih sestara, odnosno njih 46.000.
– Maksimalno se može u vrijeme štrajka obvezati 20 posto zaposlenika da moraju obavljati svoj posao – dodao je Babić.
 
Kao razlog neuspjeha i drugog mirenja Babić je naveo neudovoljavanje sindikalnom zahtjevu da kolektivni ugovor potpišu sindikati liječnika i sestara u ime svoga članstva, a ne neko treći na njihovu štetu. Naglasio je i da su bili spremni na neke ustupke zbog proračunskih poteškoća, ali da Ministarstvo nije htjelo prihvatiti njihov prijedlog. Babić je istaknuo kako, po mišljenju većine pravnika, Vlada nema pravo u ovom slučaju uvesti radnu obavezu.
 
S druge strane, Ministarstvo zdravlja izvijestilo je kako je svim bolničkim zdravstvenim ustanovama dostavljena odluka o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, po kojoj se moraju obavljati pregledi i osnovni dijagnostički postupci kako bi se kod svakog bolesnika isključilo hitno stanje, a time i potreba provođenja daljnjih dijagnostičkih i terapijskih postupaka.
 
Također je navedeno funkcioniranje hitnih službi u bolnici tijekom 24 sata sa svom raspoloživom hitnom dijagnostikom u cilju utvrđivanja dijagnoza koje zahtijevaju hitno postupanje. To uključuje neodgodive terapijske postupke bez kojih bi moglo doći do pogoršanja osnovne bolesti ili do komplikacija koje bi mogle ugroziti zdravlje i život bolesnika, odnosno prouzročiti makar i najniži stupanj invalidnosti.
 
U stacionarnom dijelu bolnice mora se osigurati provođenje svih postupaka kojima se održava provođenje procesa liječenja, te primjena svih dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji osiguravaju da se određena bolest ne pogoršava.
 
Kirurške djelatnosti moraju osigurati mogućnost svih hitnih zahvata za bolesnike zaprimljene putem hitne službe i kirurških zahvata za bolesnike koji se nalaze na bolničkom liječenju, a kojima bi se zbog otkazivanja operativnoga zahvata značajno pogoršala bolest. Nužna je 24-satna nazočnost liječnika i ostalih zdravstvenih radnika u svim djelatnostima intenzivnog zbrinjavanja bolesnika. Za organizaciju rada i osiguranje dovoljnog broja radnika u zdravstvenoj službi zaduženi su sanacijski upravitelji i ravnatelji bolnica.
 
Budući da zbog štrajka može doći do otkazivanja ranije zakazanih dijagnostičkih postupaka i operacijskih zahvata, Ministarstvo će nakon završetka štrajka osigurati da se iz zdravstvenih ustanova kontaktiraju svi pacijenti kojima je zdravstvena usluga otkazana kako bi što prije dobili novi termin.

Pročitajte još

Kaos u Zračnoj luci Split, otkazani svi letovi!

Dulist

Pronađeni Česi nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist