Grad

Od 1. rujna testira se sustav, zona posebnog prometnog režima s kaznama tek 1. ožujka

mato frankovic

Prvog dana rujna počinje testiranje sustava za uvođenje zone posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre. Tada će se, objasnio je ove srijede na konferenciji za medije gradonačelnik Mato Franković, upaliti već ranije postavljeni LED ekrani s porukama o približavanju ulaska u zonu u kojoj će od 1. ožujka 2025. godine moći ulaziti samo s dozvolama.
-Za građane i gospodarske subjekte se, u razdoblju od 1. rujna do 1. studenog, neće ništa dogoditi. Dakle, nisu obvezni ishodovati bilo kakav dokument kako bi ulazili u zonu posebnog prometnog režima. Razlog tomu je činjenica da provodimo finalno testiranje cijele zone i izlazit ćemo s određenim podacima prema javnosti kako se sustav bude nadograđivao – rekao je Franković.
U sustav zone već su evidentirane sve PPK kartice, odnosno njihovi korisnici.
-Također, autobusi i kombiji 8 +1, povezani sustavom bus web shopa, svi oni autobusi 8+1 vozila kao i luksuzne limuzine koje vrše transfer prijevoz, a koje koriste Pile se evidentiraju kroz sustav bus web shopa te su automatski evidentirani i kroz sustav zone posebnog režima – objasnio je je gradonačelnik i dodao kako će se početi provoditi i edukacije, u hotelima koji imaju svoja parking mjesta, a nakon toga slijede i upute za vlasnike nekretnina sa svojim parkirnim mjestima kako bi oni u sustav znali unijeti svoje korisnike.
Gradonačelnik je objasnio i što će se konkretno testirati od 1. rujna.
-Pratit će se i testirati pregled računa po bus web shopu, pregled propusnica u okviru PPK sustava, prepaid kartice, administracija vinjeta, administracija korisnika koji imaju pristup aplikaciji, integracija s kamerama na ulazu u samu zonu, integracija s MUP bazom podataka za provjeru vlasnika vozila, integracija sa sustavom za naplatu i kontrolu parkiranja, pregled opažaja kamera, generiranje prijedloga za kažnjavanje prekršitelja, administrativna odobrenja Grada za ulaz i zaustavljanje u zoni i izvještavanje o zaustavljanju – naveo je gradonačelnik.
Operativci koji budu radili na samom programu će tijekom dvomjesečne testne faze, cijelo vrijeme raditi kao da je ona u primjeni. Generirat će i kazne te će simulirati stvarno stanje, koje će se događati kada zona započne sa svojim kaznenim odredbama.
-Bitno je za naše sugrađane da do 1. siječnja nisu u obvezi ništa poduzimati i mijenjati. Nakon 1. siječnja sukladno Odluci Gradskog vijeća grada Dubrovnika započinje se s punom primjenom, no zona je u funkciji od 1. ožujka do 1. studenoga, što znači da samo kažnjavanje kreće od 1. ožujka. Od 1. siječnja ćemo osigurati da svi sugrađani koji žele riješiti pitanje PPK, što mogu i sada, ali naravno koji sada ne žele, a žele ulaziti u zonu mogu to napraviti od 1. siječnja – objasnio je te dodao kako će cijena za korisnike PPK za svih biti jednaka. Dobra je to vijest za stanovnike Župe, Konavala i Dubrovačkog primorja koji će, kad takvu odluku usvoji Gradsko vijeće, Sanitatovu PPK plaćati po istoj cijeni po kojoj je danas plaćaju Dubrovčani.
-Idemo korak po korak. Bit će puno problema, ali ovo je nužno ako želimo smanjiti pritisak vozila na povijensu jezgru i omogućiti kvalitetniji život svim našim sugrađanima. Intencija ove odluke jest osigurati prioritetni prolaz građanima Dubrovnika, a svima ostalima u okviru predviđenih stavki te smanjiti broj vozila stranih registarskih oznaka oko povijesne jezgre – istaknuo je dalje.
Intencija ovog sustava jest i smanjiti broj taksi izvršitelja. U zonu će ubuduće moći ući tek 700 taksista, a danas je ukupno čak 9 tisuća taksi vozila!
-Već smo prijavljeni Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Prijavitelji smatraju kako smo poremetili tržišnu utakmicu. Agencija se očitovala te je utvrđeno da se u nijednom slučaju ne radi o poremećaju te da je osigurana tržišna utakmica i da ima dovoljan broj taksi izvršitelja na području zone posebnog prometnog režima. Svi imaju pravo pod određenim okolnostima ući u zonu – dodao je.
Napomenuo je kako je provedeno javno savjetovanje za odluku temeljem koje će se raspisati natječaj za 100 taksista koji će moći ulaziti u zonu, a toj brojci treba dodati i one taksiste koji imaju koncesije Zračne luke te Lučke uprave Dubrovnik.
-Do kraja godine ćemo provesti natječajni postupak i odabrati 100 taksi izvršitelja koji će od iduće godine moći obavljati djelatnost usluge taksi prijevoza, a da su prethodno isti korisnici određenih internet platformi – rekao je te dodao kako se na taj način osigurala tržišna utakmica.
Kako bi se povećala vidljivost ulaska u zonu, ugradit će se, nakon skretanja za javnu garažu, još jedan semaforski sustav s crvenim i zelenim svijetlom. Crveno će stalno goriti i bit će jasno istaknuto kako samo nositelji odobrenja mogu ući u zonu. Osim toga, do pune primjene će se izgraditi i kružni tok, na području koje u vlasništvu Medicinske škole, koji će služiti u slučaju da netko pogriješi te da može skrenuti desno prema garaži, okrenuti se i vratiti se nazad.

Pročitajte još

O SIGURNOSTI MJEŠTANA U TRESTENOM Anita Bonačić Obradović: Čekanje nije rješenje!

Dulist

Kreće realizacija Mreže zelene infrastrukture

Dulist

Preko pet tisuća građana koristi pravo na godišnje pokaze, Lokrum i ove godine ostaje otvoren izvan sezone

Dulist