Politika

OCJENA GRADONAČELNIKOVOG RADA Marčinko: Transparentnost je mrtvo slovo na papiru

petra marcinko

Gradonačelnik Mato Franković ušao je u zadnju godinu svog drugog mandata. No, u sedam godina koliko je na vlasti nikako da postane ‘bolji učenik’ jer već godinama sam sebi dava same – trice! Rekao je to i nedavno, kada je javnosti podastro izvješće o svemu onome što je napravio od 2017. do danas. Za bolju ocjenu, dodao je, treba više novaca. Nije, naime, ispunio svoju najveću želju – izgradnju multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju koja je početkom 2025. godine trebala ugostiti svjetske rukometaše.
Kako Frankovićev mandat ocjenjuje gradska vijećnica Srđ je Grad Petra Marčinko?
Ona, naime, ističe kako je na početku mandata generalni konsenzus bio da će se stvari rješavati na neki način savjetovanjem prije samog Gradskog vijeća, odnosno da će proces donošenja odluka biti transparentan.
—To nam u ovom mandatu gradonačelnik nije omogućio. Mnoge odluke ćemo ili morati popravljati u budućnosti ili su na neki način u provedbi ispale negativne tako da je od transparentnosti ostalo samo mrtvo slovo na papiru. S druge strane, ono što se već sada primjećuje kao fenomen ovoga mandata gradonačelnika, jest kontinuirano odgađanje bitnih odluka. Najfreškiji primjer je prometni režim kojega smo opet odgodili na 1. rujna, a ono što je najviše odjeknulo u javnosti bila je takozvana zabrana apartmana. To je u praksi dovelo do toga da smo imali puno više zahtjeva za dozvolama, što znači i novi val apartmanizacije Dubrovnika, a do današnjeg se dana nikakva odluka nije donijela niti planovi upravljanja koji su se trebali ostvariti – ističe Marčinko.
—Puno se PR-ovski radilo na prodavanju priče, bez da su se neke ključne stvari odradile, a u praksi smo imali značajne posljedice upravo zbog toga – zaključuje.

Objavljeno u tiskanom izdanju 12. lipnja 2024. 

Pročitajte još

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist

Plenković opozvao Mariju Vučković iz jednog Upravnog vijeća

Dulist