Aktualno

Očekuje se pad BDP-a za 0,8 %

shutterstock Palto

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u ovoj godini za naše gospodarstvo prognozira pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,8%. U  idućoj godini napokon bi trebao slijediti oporavak od 1,5%.

Među razlozima pada hrvatskog BDP-a u ovoj godini izdvajaju slabljenje potrošnje kućanstava te daljnji pad investicija i izvoza roba. Hrvatski BDP u prvom tromjesečju smanjen je 1,5% u usporedbi s istim razdobljem godinu prije, zbog nastavljenog pada potrošnje kućanstava, kao i daljnjega pada investicija i robnog izvoza. Recesija je donekle ublažena u drugom tromjesečju, uz stopu pada od 0,7% na godišnjoj razini, navode u EBRD-u.

Kad je riječ o utezima za hrvatsko gospodarstvo, EBRD ponovno upozorava na nekonkurentna poduzeća, nefleksibilno tržište rada te velik i neučinkovit javni sektor.

Optimistični su ipak u pogledu iduće godine, kada bi članstvo u Europskoj uniji trebalo omogućiti Hrvatskoj da profitira od potpunog pristupa jedinstvenom tržištu i fondovima EU-a, što bi trebalo dovesti do određenog pozitivnog rasta u 2014. godini, navodi se u redovitim jesenskim prognozama.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ovoj godini očekuje pad hrvatskog BDP-a od oko 0,75%, a u sljedećoj godini očekuje skroman oporavak, ali i upozorava da su rizici vezani uz oporavak i dalje visoki, a izgledi za rast u srednjoročnom razdoblju ovise o naporima usmjerenim na poboljšanje konkurentnosti, ističe Misija MMF-a u izjavi nakon završetka posjeta Hrvatskoj koji je trajao od 30. listopada do 6. studenoga. 

Ocjenjuju kako su hrvatske vlasti ostvarile dobrodošao napredak na području strukturnih reforma, ali i kako je potrebno osigurati intenziviranje tih napora. U vezi predstojeće procedure prekomjernog manjka smatraju kako bi se bolje usmjeravanje subvencija i socijalne pomoći, mirovinska reforma, povećanje efikasnosti PDV-a i jačanje oporezivanja imovine mogli iskoristiti kao elementi prilagodbe.
 

Pročitajte još

UKIDA SE ODJEL ZA TURIZAM, GOSPODARSTVO I MORE ‘Vićan ostaje bez pročelnice!’

Andrea Falkoni Račić

Ovotjedna događanja u Centru za djecu, mlade i obitelj Dubrovnik

Dulist

‘NOBELOVAC’ DANA Kraj Minčete za Gruž – kontra smjerom!

Dulist